Składniki:
2 bakłażany
Czerwona cebula
Dymka
3 ząbki czosnku
Łyżka soku z cytryny
250g pomidorów
1/4 szklanki oliwy
Pęczek natki pietruszki
50g czarnych oliwek
Gałka muszkatołowa
Cukier
Pieprz
Sól
Jogurt naturalny
Wykonanie:
Bakłażany dokładnie myjemy i gotujemy przez 5 minut na
parze.
Cebulę po obraniu kroimy w półplasterki i podsmażamy oliwie
z drobno posiekaną dymką. Jak cebula się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez
praskę czosnek i obrane, pokrojone w kostkę pomidory. Całość dusimy na
niewielkim ogniu przez 10 minut.
W tym czasie bakłażany przekrajamy wzdłuż na pół i za pomocą
łyżki wydrążamy środek, który kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię. Dodajemy
też oliwki pokrojone w plasterki, całość mieszamy dolewając sok z cytryny. Doprawiamy
do smaku odrobiną soli, cukru i pieprzu i sporą ilością świeżo startej gałki
muszkatołowej. Na samym końcu dodajemy grubo posiekaną natkę pietruszki.
Farsz przekładamy do bakłażanowych łódeczek, układamy w
parowarze i gotujemy przez 20 minut.
Przed podaniem polewamy jogurtem naturalnym.
Fantastyczna nazwa, nie słyszałam o takiej potrawie!
OdpowiedzUsuńbrzmi fantastycznie tylko ja nie dodawałabym oliwek bo nie lubię.
OdpowiedzUsuń