Tort urodzinowy- Świnka Peppa
Składniki:
Biszkopt (zrobiłam z tego przepisu)
Ok. 1 szklanka wody+ 3 łyżki soku z cytryny do nasączenia
biszkoptu
500ml śmietany kremówki- 36% + opakowanie Masy śmietanowej o
smaku malinowym (Dr. Oetker)
300ml mleka+ opakowanie waniliowego kremu do tortów (Dr.
Oetker)
60g masła
3 łyżki cukru pudru
Czerwony barwnik spożywczy w żelu (Wilton)
Czarny lukier w tubce (Wilton)
Cukrowe motylki + różowy cukier błyszczący do dekoracji (Dr.
Oetker)
Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania samej świnki. Potrzebujemy
rysunku świnki, w takiej wielkości, jaką chcemy umieścić na torcie. Najlepiej
jest wydruk przymierzyć do dna tortownicy, lub blaszki, w której pieczony był
biszkopt.
Obrazek przyklejamy od spodu, do kawałka szkła. Robimy to za
pomocą taśmy klejącej.
Szkło kładziemy na stole, i z wierzchu przyklejamy kawałek
papieru do pieczenia, śliską stroną do góry. Mocujemy za pomocą taśmy klejącej.
Czarnym lukrem w tubce rysujemy wszystkie kontury.
Odstawiamy do zamrażalnika.
W tym czasie miękkie masło razem z cukrem pudrem ubijamy
mikserem na puszystą masę.
Wyjmujemy z zamrażalnika nasz obrazek na szkle i za pomocą
szprycy, białym, maślanym kremem wypełniamy oczy.
Do maślanego kremu dodajemy odrobinkę czerwonego barwnika
spożywczego, tak, żeby powstała jasno- różowa masa i takim kremem wypełniamy
głowę świnki.
Do maślanego, różowego kremu dokładamy troszkę więcej
czerwonego barwnika i powstałą masą wypełniamy sukienkę Peppy (też za pomocą
szprycy).
Teraz całość wyrównujemy, uważając, żeby nie zostawić żadnej
szczeliny.
Możemy odczepić przyklejony wydruk i podejrzeć przez szkło,
czy na pewno wszystko jest dokładnie wypełnione i czy kolory się nie
pomieszały. Odstawiamy do zamrażalnika.
W tym czasie przygotowujemy krem do tortu. Schłodzone mleko
łączymy z zawartością opakowania waniliowego kremu do tortów i ubijamy mikserem
na puszystą masę.
Za pomocą szprycy, kremem waniliowym, obrysowujemy kontury
naszego obrazka.
Cały obrazek pokrywamy w miarę cienką warstwą kremu i
ostrożnie wyrównujemy. Odstawiamy do zamrażalnika, najlepiej na kilka godzin-
obrazek musi całkowicie zamarznąć.
W tym czasie ubijamy mikserem śmietankę, jak jest już sztywna,
to dodajemy zawartość opakowania malinowej masy śmietankowej i całość mieszamy.
Biszkopt przekrajamy na 3 blaty, nasączamy wodą z sokiem z
cytryny i przekładamy malinowym kremem śmietankowym. Tort pokrywamy z wierzchu
i po bokach waniliowym kremem tortowym. Odstawiamy do lodówki. Powinien się
dobrze schłodzić.
Tuż przed podaniem boki tortu obsypujemy delikatnie różowym
cukrem błyszczącym.
Świnkę Peppę wyjmujemy
z zamrażalnika i razem z papierem do pieczenia zdejmujemy ze szkła.
Ostrożnie przekładamy na tort (papierem do pieczenia do góry) i bardzo
ostrożnie odklejamy papier do pieczenia.
Tort ozdabiamy jeszcze cukrowymi motylkami i podajemy.
Cudny tort, ta masa taka cuudownie różowa, a świnka Peppa idealna :)
OdpowiedzUsuńNa pewno "odgapię" pomysł z robieniem postaci, nie wpadłabym na to, aby zamrozić takie dzieło, super pomysł.
Córca widać zadowolona :)
Dziękuję :) Pomysł z tym zamrażaniem jest na prawdę genialny, można na torcie narysować coś fajnego, nawet jak nie ma się szczególnych zdolności plastycznych.
UsuńWpisz w wyszukiwarkę na youtube Frozen Buttercream Transfer, to znajdziesz masę filmików, które pokazują krok po kroku jak zrobić podobne dekoracje :)
Moja 2 latka kończy za niecałe 2 miesiące i też planuję Peppę ;) albo samochodzik :P
OdpowiedzUsuńA córeczka prześliczna i widać zadowolona :D Ma piękne włoski ;)
dla dziecka taki torcik to dodatkowy prezent, bombowy!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Świetny ten tort. A instrukcja zrobienia Peppy - pełna profeska! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, a Iga była zachwycona tortem :-)
OdpowiedzUsuń