Składniki:
Ciasto na pizzę:
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
15g drożdży
Łyżeczka cukru
¾ szklanki ciepłej wody
3 łyżki oliwy
Łyżeczka soli
Sos pomidorowy:
Puszka krojonych pomidorów bez skórki
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki suszonego oregano
2 łyżeczki suszonej bazylii
Sól, pieprz do smaku
Dodatki:
125g mozzarelli
Żółta papryka
50g czarnych oliwek
50g szynki lub innej chudej wędliny
2 pomidory
50g rukoli
Wykonanie:
Drożdże rozcieramy z cukrem i zalewamy wodą. Odstawiamy na
15 minut do wyrośnięcia. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy drożdże i oliwę i
wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
W międzyczasie robimy sos. Pomidory blenderujemy na gładką
masę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła i przyprawy do smaku.
Nagrzewamy piekarnik, razem z blaszką, na której będziemy
piekli pizzę, do 200 stopni.
Na rozgrzaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia
przekładamy rozwałkowane cienko ciasto, szybko smarujemy sosem i układamy
dodatki: pokrojoną na kawałki mozarellę, pokrojoną w paski paprykę, oliwki
pokrojone w plasterki, pokrojoną na kawałki szynkę i pokrojone na plasterki
pomidory. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut.
Upieczoną pizzę posypujemy umytą i osuszoną rukolą.
robię niemalze identyczną, ale bez szynki (;
OdpowiedzUsuńPozdrawiam gorąco.
Mojemu lubemu z pewnością by smakowała, ja lubię jak jest ciut więcej ciasta
OdpowiedzUsuńJesli pizza, to tylko na cienkim ciescie :)
OdpowiedzUsuńze świeżą rukolą o tak! na cienkim najlepsza
OdpowiedzUsuńWygląda prze-apetycznie! Zjadłabym... teraz... o 21:36:(
OdpowiedzUsuńTo właściwie moja pierwsza pizza na cienkim cieście, ale z pewnością nie ostatnia :)
OdpowiedzUsuńPizza wygląda niezwykle apetycznie. Uwielbiam pizze na cienkim cieście, a do tego tak idealny (przy najmniej dla mnie) dobór składników, więc na pewno skuszę się na ten przepis. Już się nie mogę doczekać! :D
OdpowiedzUsuń