Składniki:
Szklanka cukru
2 laski wanilii
Wykonanie:
Do słoika wsypujemy cukier, dodajemy laski wanilii,
zakręcamy i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy, cukier jest gotowy już po
kilku dniach. Możemy wykorzystać laski wanilii bez ziarenek (jeżeli ziarenka
zużyliśmy do przygotowania jakiegoś deseru).
Do słoika możemy sukcesywnie dosypywać cukier, dokładać
kolejne laski wanilii i wyjmować te, które leżą w nim najdłużej.
Jeżeli chcemy mieć drobniutki cukier- jak cukier puder, to
możemy zmielić go w młynku do kawy.
lubię taki cukier mieć w słoiczku.
OdpowiedzUsuńdomowy muszę mieć zawsze.
OdpowiedzUsuńTo jest coś co mam zawsze w kuchni :) W tym roku chcę pokombinować z innymi cukrami, na początek lawendowy i cynamonowy, zobaczymy co jeszcze :)
OdpowiedzUsuń