przepyszną piersią z indyka faszerowaną szpinakiem. Nie było
innego wyjścia, musiałam podobne danie zrobić samodzielnie, bo co jak co, ale
Indyk ze szpinakiem znakomicie do siebie pasują :-)
Składniki:
300g listków szpinaku
300g naturalnego serka śmietankowego
Jajko
2 ząbki czosnku
Łyżeczka soli ziołowej
Łyżeczka kolorowego pieprzu
4 łyżki oliwy
3 łyżki ulubionej mieszanki przypraw do mięs
Wykonanie:
Dokładnie umyty szpinak delikatnie siekamy i podsmażamy na
odrobinie oliwy, dodajemy sól ziołową, pieprz kolorowy, czosnek przeciśnięty
przez praskę. Smażymy ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu i dodajemy
roztrzepane jajko wymieszane z serkiem. Mieszamy i smażymy jeszcze ze 2 minuty.
Odstawiamy do ostygnięcia.
W naczyniu żaroodpornym mieszamy oliwę z przyprawą do mięs.
Pierś z indyka myjemy i nożem z zaokrąglonym końcem robimy w
niej kieszonkę, którą wypełniamy szpinakowym farszem. Mięso wkładamy do
naczynia żaroodpornego i dokładnie pokrywamy marynatą. Odstawiamy na co
najmniej dwie godziny.
Następnie pieczemy w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 60 minut.
Tak upieczony indyk znakomicie smakuje zarówno na ciepło-
jako danie obiadowe, jak i po ostudzeniu, cieniutko pokrojony, jako wędlina na
kanapki.
to musi być takie pyszne! już dlugo za mną chodzi szpinak:)
OdpowiedzUsuńsuper:) ja jadam takie polaczenie z kurczakiem....
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie..i pewnie tak też smakuje :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy szpinak, a indyk z takim nadzieniem wychodzi niesamowicie soczysty, polecam, polecam :-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie skorzystałam z przepisu i jestem zachwycona. Pyyycha
OdpowiedzUsuńJest mi niezmiernie miło :)
Usuń