poniedziałek, 21 maja 2012

Indyk ze szpinakiem

Szpinak często gości w koperkowej kuchni, bo najzwyczajniej w świecie, wszyscy go uwielbiamy. Ostatnio, gdy byliśmy z wizytą u Maciusia zostaliśmy poczęstowani
przepyszną piersią z indyka faszerowaną szpinakiem. Nie było innego wyjścia, musiałam podobne danie zrobić samodzielnie, bo co jak co, ale Indyk ze szpinakiem znakomicie do siebie pasują :-)

Składniki:
1 kg filet z indyka
300g listków szpinaku
300g naturalnego serka śmietankowego
Jajko
2 ząbki czosnku
Łyżeczka soli ziołowej
Łyżeczka kolorowego pieprzu
4 łyżki oliwy
3 łyżki ulubionej mieszanki przypraw do mięs

Wykonanie:
Dokładnie umyty szpinak delikatnie siekamy i podsmażamy na odrobinie oliwy, dodajemy sól ziołową, pieprz kolorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu i dodajemy roztrzepane jajko wymieszane z serkiem. Mieszamy i smażymy jeszcze ze 2 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia.
W naczyniu żaroodpornym mieszamy oliwę z przyprawą do mięs.
Pierś z indyka myjemy i nożem z zaokrąglonym końcem robimy w niej kieszonkę, którą wypełniamy szpinakowym farszem. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i dokładnie pokrywamy marynatą. Odstawiamy na co najmniej dwie godziny.
Następnie pieczemy w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 60 minut.



Tak upieczony indyk znakomicie smakuje zarówno na ciepło- jako danie obiadowe, jak i po ostudzeniu, cieniutko pokrojony, jako wędlina na kanapki. 

6 komentarzy:

  1. to musi być takie pyszne! już dlugo za mną chodzi szpinak:)

    OdpowiedzUsuń
  2. super:) ja jadam takie polaczenie z kurczakiem....

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie..i pewnie tak też smakuje :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiamy szpinak, a indyk z takim nadzieniem wychodzi niesamowicie soczysty, polecam, polecam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie skorzystałam z przepisu i jestem zachwycona. Pyyycha

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...