Do kosza piknikowego pakujemy upieczone bułeczki, sałatę i
pomidory, pojemnik z przygotowanym do grillowania mięsem i obowiązkowo butelkę
ketchupu i słoik musztardy. Hamburgery możemy też usmażyć w domu, ale
koniecznie na grillu elektrycznym, lub patelni grillowej posmarowanej odrobiną
oleju. Niemniej jednak, na świeżym powietrzu Domowe hamburgery, a raczej
piknikowe hamburgery domowej roboty, smakują najlepiej :-)
Składniki:
Bułki do hamburgerów:
150g mąki żytniej chlebowej
50g mąki pszennej
50g mąki pszennej pełnoziarnistej
20g świeżych drożdży
½ szklanki ciepłej wody
½ łyżeczki cukru
2 szczypty soli
Spora cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżki miodu
50g gęstego jogurtu naturalnego
4 łyżeczki sezamu
Jajko
Jajko
Kotlety:
½ kg mielonego mięsa z udźca indyka
Łyżka ulubionej mieszanki przypraw do potraw z grilla
150g ziarnistego twarożku
Łyżka kaszy manny
Jajko
Dodatki:
Sałata
Pomidory
Ketchup Pudliszki
Musztarda sarepska
Wykonanie:
Drożdże kruszymy i łączymy z cukrem i ciepłą wodą. Odstawiamy
na 15 minut.
W tym czasie obieramy, myjemy i bardzo drobno kroimy cebulę
(robię to w rozdrabniaczu). Posiekaną cebulę wrzucamy na patelnię z rozgrzaną
oliwą, dodajemy szczyptę soli i smażymy na niewielkim ogniu mieszając od czasu
do czasu. Jak cebulka się zeszkli, dodajemy miód, mieszamy i po minucie
zdejmujemy patelnię z palnika i odstawiamy do wystygnięcia.
Wszystkie mąki mieszamy ze sobą, dodajemy sporą szczyptę
soli, jogurt, drożdże i cebulę. Całość dokładnie mieszamy dłońmi, a z wyrobionego ciasta formujemy kulę,
przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
Wyrośnięta ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej z nich
formujemy płaską, okrągłą bułeczkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na jakąś godzinę.
Po tym czasie, każdą z bułeczek obficie smarujemy roztrzepanym jajkiem i
posypujemy sezamem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20
minut.
Mielone mięso mieszamy z przyprawami, twarożkiem, kaszą i
jajkiem. Formujemy 4 okrągłe kotlety, które następnie grillujemy z obu stron
przez parę minut.
Każdą z bułek przekrajamy na pół (możemy je chwilkę podgrzać
na grillu). Spód bułki smarujemy ketchupem i musztardą, kładziemy gorącego
kotleta, na którym układamy plasterki pomidora i liść sałaty. Przykrywamy
wierzchem bułki i podajemy.
u mnie bede a weekend:) Twoje super i imponuja mi bulki pieczone w domu!
OdpowiedzUsuńWspaniałe i pyszne! Świetny przepis! Pożarłabym takiego tu i teraz!!!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie kaloryczne hamburgery a co !!!
OdpowiedzUsuń