Składniki:
2 pstrągi (każdy ważący ok. 250g)
2 łyżeczki masła
Ząbek czosnku
Pęczek natki pietruszki
2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
Wykonanie:
Wypatroszone wcześniej pstrągi myjemy i posypujemy w środku
pieprzem cytrynowym.
Miękkie masło mieszamy z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem i posiekaną natką (zostawiamy dwie całe gałązki zielonej pietruszki).
Pietruszkowo- czosnkowe masełko nakładamy ostrożnie do środka ryb, wkładamy też
po gałązce natki.
Tak przygotowane pstrągi kładziemy na ruszt do pieczenia
ryb, lub wysmarowaną olejem tackę aluminiową i grillujemy ok. 10 minut z każdej
strony. Albo jak w naszym przypadku smarujemy olejem patelnię grillową i
smażymy na niej ryby przez ok. 10 minut z każdej strony. Czas smażenia, czy
pieczenia zależy od wielkości ryby i od temperatury grilla, czy palnika. Musimy
obserwować pstrągi, jak mięso będzie białe, znaczy, że rybka jest już gotowa.
dawno rybki z grilla nie jadłam.
OdpowiedzUsuńmiałam ostatnio przyjemność kosztować
OdpowiedzUsuńGrillowana rybka jeszcze przede mną. Twoja wygląda bardzo apetycznie. Na pewno zrobię podobną w tym sezonie grillowym!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że z małą już lepiej.
Pozdrawiam i zapraszam do dodawania kolejnych przepisów do akcji
Ania
dużo zdrówka dla córeczki
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, a Iga czuje się zdecydowanie lepiej :-)
OdpowiedzUsuńMniam marzy mi się taka rybka :)
OdpowiedzUsuńdużo bym dała za takiego pstrąga ;]
OdpowiedzUsuńja też robiłam pstrąga z grilla podczas majówki, pychota! Zapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuń