sobota, 5 maja 2012

Ryż cytrynowy

Przepis na ten genialny dodatek do ryb znalazłam w książce Nigellii „Lato w kuchni przez okrągły rok”. Jak zwykle po drobnych modyfikacjach, Ryż cytrynowy na dobre zagościł w koperkowej kuchni.

Składniki:
250g ryżu basmati
Łyżka oleju
Łyżeczka kurkumy
Łyżeczka suszonej mięty
Cytryna
½ l wody
½ łyżeczki soli

Wykonanie:
Z cytryny, po dokładnym umyciu, ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
W garnku podgrzewamy olej, wrzucamy ryż i mieszamy z olejem, dodajemy kurkumę z miętą i smażymy parę chwil, ciągle mieszając. Wlewamy sok z cytryny, mieszamy i wlewamy zimną wodę, solimy, mieszamy i przykrywamy pokrywką. Jak woda się zagotuje, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy do momentu aż ryż wchłonie całą wodę. Zajmie to ok. 15 minut. Gotowy ryż mieszamy ze skórką cytrynową i podajemy. 


3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...