Składniki:
250g ryżu basmati
Łyżka oleju
Łyżeczka kurkumy
Łyżeczka suszonej mięty
Cytryna
½ l wody
½ łyżeczki soli
Wykonanie:
Z cytryny, po dokładnym umyciu, ścieramy skórkę i wyciskamy
sok.
W garnku podgrzewamy olej, wrzucamy ryż i mieszamy z olejem,
dodajemy kurkumę z miętą i smażymy parę chwil, ciągle mieszając. Wlewamy sok z
cytryny, mieszamy i wlewamy zimną wodę, solimy, mieszamy i przykrywamy
pokrywką. Jak woda się zagotuje, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy do
momentu aż ryż wchłonie całą wodę. Zajmie to ok. 15 minut. Gotowy ryż mieszamy
ze skórką cytrynową i podajemy.
orzeźwiające wnętrze i kolorek
OdpowiedzUsuńWygląda super :) Na pewno zrobię, bo lubimy rybki, i ryż, i kurkumę.
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Pyszne wydanie!
OdpowiedzUsuń