sobota, 26 maja 2012

Muszle nadziewane szpinakiem

Makaron ze szpinakiem w nieco innej formie. Pierwszy raz połączyłam szpinak z serem ricotta i powiem, że bardzo mi się to połączenie spodobało. Całość przyprawiłam już tylko niewielką ilością soli i pieprzu, bo ser nadał daniu wyrazu. Orzechy też się do tego trochę przyczyniły ;-) W każdym razie nie trzeba było nic poprawiać, ani kombinować, a Muszle nadziewane szpinakiem wyszły przepyszne!



Składniki:
300g makaronu conchiglioni (duże muszle)
300g liści szpinaku
250g sera ricotta
Jajko
3 łyżki siekanych, prażonych orzechów ziemnych
Sól
Pieprz
Oliwa

Wykonanie:
Umyty i osuszony szpinak siekamy niezbyt drobno, podsmażamy na patelni wysmarowanej niewielką ilością oliwy, dodajemy roztrzepane jajko, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smażymy kilka minut na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Dodajemy orzechy i ser ricotta, mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia.
Makaron gotujemy na półtwardo wg wskazówek na opakowaniu (gotujemy w dużym garnku, z dużą ilością wody, żeby makaron nie posklejał się).
Odcedzony, ciepły makaron nadziewamy ciepłym farszem i podajemy.


3 komentarze:

  1. Ale super ! To by mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno :) U nas zniknęło ze stołu w mig :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznosci :) Jako nalogowy szpinakozerca wiem, ze bylabym zachwycona smakiem takich muszli!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...