wtorek, 29 maja 2012

Tortilla z grejpfrutem

Robiłam już tortillę z mango, teraz czas na inne owoce- bo doskonale pasują do tego dania! Tym razem tortilla w gotowych plackach, ale całkiem fajnych i pełnoziarnistych. Tortilla z grejpfrutem smakuje i na ciepło i na zimno, jedzona na kocu piknikowym, pod słonecznym niebem, w miłym towarzystwie :-)

Składniki:
Pierś z kurczaka
3 łyżki oleju
4 łyżeczki przyprawy do gyrosa
Czerwona cebula
Różowy grejpfrut
50g czarnych oliwek
½ główki sałaty
150g gęstego jogurtu naturalnego
Ząbek czosnku
½ łyżeczki soli ziołowej
6 pełnoziarnistych placków tortilli

Wykonanie:
Pierś z kurczaka po kroimy w kostkę, mieszamy z olejem i przyprawą do gyrosa. Odstawiamy na pół godziny a następnie smażymy na średnim ogniu przez ok. 15 minut.
Obraną cebulę kroimy w półtalarki, oliwki w plasterki, a grejpfruta obranego ze skórki dzielimy na cząstki i obieramy z białych błonek. Sałatę po umyciu i osuszeniu rwiemy na kawałki.
Gęsty jogurt naturalny mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i solą ziołową.
Placki tortilli podgrzewamy przez chwilę na suchej patelni, smarujemy sosem czosnkowym i układamy kurczaka, cebulę, oliwki, grejpfruta i sałatę, dodajemy jeszcze odrobinę sosu czosnkowego i zawijamy tortillę.
Możemy zjeść od razu, lub zawinąć w folię aluminiową, zapakować do wiklinowego kosza i zabrać ze sobą na piknik!


Smakołyki na pikniki

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...