Składniki:
Pierś z kurczaka
3 łyżki oleju
4 łyżeczki przyprawy do gyrosa
Czerwona cebula
Różowy grejpfrut
50g czarnych oliwek
½ główki sałaty
150g gęstego jogurtu naturalnego
Ząbek czosnku
½ łyżeczki soli ziołowej
6 pełnoziarnistych placków tortilli
Wykonanie:
Pierś z kurczaka po kroimy w kostkę, mieszamy z olejem i
przyprawą do gyrosa. Odstawiamy na pół godziny a następnie smażymy na średnim
ogniu przez ok. 15 minut.
Obraną cebulę kroimy w półtalarki, oliwki w plasterki, a
grejpfruta obranego ze skórki dzielimy na cząstki i obieramy z białych błonek.
Sałatę po umyciu i osuszeniu rwiemy na kawałki.
Gęsty jogurt naturalny mieszamy z czosnkiem przeciśniętym
przez praskę i solą ziołową.
Placki tortilli podgrzewamy przez chwilę na suchej patelni,
smarujemy sosem czosnkowym i układamy kurczaka, cebulę, oliwki, grejpfruta i
sałatę, dodajemy jeszcze odrobinę sosu czosnkowego i zawijamy tortillę.
Możemy zjeść od razu, lub zawinąć w folię aluminiową,
zapakować do wiklinowego kosza i zabrać ze sobą na piknik!
Fajne takie egzotyczne urozmaicenia:)
OdpowiedzUsuńfajne bo lubie fajitas:)
OdpowiedzUsuńfajne połączenie z tym grapefruitem :)
OdpowiedzUsuń