Składniki:
Spód:
175g mąki pszennej
30g gorzkiego kakao w proszku
50g drobnego cukru
¼ łyżeczki soli
125g masła
1 żółtko
1 łyżka lodowatej wody
Krem:
50g białej czekolady
250g serka mascarpone
100ml śmietany kremówki
Dodatki:
500g malin
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z cukrem, solą i kakao, dodajemy miękkie masło
pokrojone w kostkę i mieszamy, dodajemy żółtko zmieszane z wodą i całość
zagniatamy do momentu aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Formujemy kulę,
którą zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na pół godziny.
Schłodzone ciasto wałkujemy i przenosimy do formy do
pieczenia tarty. Ciasto w formie nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut.
Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej.
Śmietanę ubijamy razem z serkiem mascarpone i dodajemy
ostudzoną czekoladę.
Na schłodzony spód przekładamy krem, ozdabiamy malinami.
Cudna, uwielbiam maliny i kakaowe smaki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za dodanie przepisu do malinowej akcji :)
Z dodaniem przepisu czekałam na rozpoczęcie malinowej akcji, maliny to chyba moje ulubione owoce, a na pewno jedne z ulubionych. Akcja trwa 2 m-ce pewnie jeszcze nie jeden przepis dodam :)
UsuńBardzo smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńTaka czarodziejska ta tarta, wytworna i lekka zarazem... pyszna!
OdpowiedzUsuńprawdziwa letnia tarta!
OdpowiedzUsuńpo prostu są smaki, które są dla siebie stworzone ;)
OdpowiedzUsuńbtw. dziękuję za adnotację odnoście adresata listu!