Składniki:
300g filetu z łososia bez skóry
270g ciasta francuskiego
2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
150g świeżych liści szpinaku
2 łyżki oleju
Ząbek czosnku
Sól
Pieprz
Gałka muszkatołowa
Jajko
150g gęstego jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Szpinak dokładnie myjemy i po osuszeniu siekamy (niezbyt
drobno). Na patelnię wlewamy olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,
dwie szczypty soli. Dokładnie mieszamy, zaczynamy podgrzewać i dorzucamy
szpinak. Mieszamy i smażymy na średnim ogniu przez ok. 7 minut. W tym czasie
mieszamy jogurt z roztrzepanym jajkiem, dodajemy też świeżo startą gałkę
muszkatołową (ok. ½ łyżeczki) i dokładnie mieszamy. Jogurt z jajkiem wlewamy na
patelnię ze szpinakiem. Mieszamy i smażymy przez 2 minuty. Doprawiamy do smaku
solą i pieprzem.
Ciasto francuskie kroimy na cztery kwadraty, które kładziemy
na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy część ciasta- wytniemy z
niego paseczki do przykrycia łososia.
Rybę kroimy na cztery w miarę równe części.
Na każdym z kwadratów z ciasta francuskiego kładziemy porcję
szpinaku i kawałek łososia. Rybę posypujemy pieprzem cytrynowym i przykrywamy
paskami wyciętymi z ciasta francuskiego (za do wycięcia pasków użyłam
specjalnego wałka do nacinania ciasta w kwadraty).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15
minut.
Ooo, ja też uwielbiam pieprz cytrynowy, ale do smażonej rybki :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że go polecasz i że przepis się przyjął, my go uwielbiamy :) podoba mi się ten ażurek!
cudne danie!!
OdpowiedzUsuńmogłabym jeść codziennie , gdyby nie ta cena łososia:)
pysznie się ten łosoś prezentuje!!!! ależ nabrałam na niego ochoty!! w lodówce mam opakowanie łososia wędzonego, ale takie w kawałku... o takie: http://www.suempol.pl/produkty/losos-kawalek-300/ myślisz, że mogłabym to wykorzystać???
OdpowiedzUsuńW przepisie jest surowy łosoś, z wędzonym będzie to smakować zupełnie inaczej, myślę, że wędzony łosoś, nawet w kawałku, raczej się nie nadaje...
Usuń