Składniki:
3 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
3 czerwone papryki
Papryczka chili
5 dojrzałych pomidorów
4 młode cukinie
Łyżka słodkiej papryki w proszku
Pęczek natki pietruszki
Wykonanie:
Cebule po obraniu i umyciu kroimy w pióra, czosnek obieramy
i drobno siekamy.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Papryczkę chili drobno siekamy.
Pomidory po sparzeniu wrzątkiem obieramy ze skórki i kroimy
w kostkę.
Cukinie dokładne myjemy, obieramy „w paski” i kroimy w
kostkę.
Do garnka wlewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, mieszamy,
dodajemy sól i pieprz i smażymy, ciągle mieszając, aż cebula się zeszkli. Wtedy
dorzucamy paprykę i papryczkę chili, dosypujemy też słodką paprykę w proszku.
Mieszamy i po 2 minutach dorzucamy pomidory. Całość dokładnie mieszamy, i
gotujemy na średnim ogniu, pod przykryciem, przez ok. 20 minut, mieszając od
czasu do czasu. Dorzucamy cukinię, mieszamy, przykrywamy i gotujemy ok. 15
minut. Na samym końcu dodajemy posiekaną natkę i ewentualnie doprawiamy do
smaku solą i pieprzem.
Składniki:
250g mąki pszennej
150g mąki pszennej pełnoziarnistej
250ml gorącej wody
Łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
7g drożdży instant
Czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku
Oliwa
Wykonanie:
W misce mieszamy obie mąki, zalewamy gorącą, ale nie wrzącą,
wodą i mieszamy łyżką do połączenia składników. Dosypujemy drożdże, cukier, sól
i paprykę i rękoma wyrabiamy ciasto, aż przestanie lepić się do rąk, będzie
gładkie i jednolite. Wtedy z ciasta formujemy kulę, którą dokładnie smarujemy
oliwą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Z każdej z nich
formujemy długi i wąski prostokąt, składamy do środka „na trzy”, dokładnie
zlepiamy łączenie i formujemy kształt bagietki. Zostawiamy do wyrośnięcia na 30
minut (nie więcej), nacinamy nożem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200
stopni i pieczemy ok. 30 minut.
Chyba te przepisy powinnam podać w odwrotnej kolejności, bo zrobienie bagietki zajmie znacznie więcej czasu niż przyrządzenie leczo, no ale z drugiej strony bagietka jest tylko dodatkiem, a to właśnie leczo gra pierwsze skrzypce, więc niech zostanie jak jest :-)
Jakie to musiało być dobre! Bagietka bardzo zachęcająca z tym dodatkiem papryki...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Leczo uwielbiamy, robimy podobnie, ale nie wpadlibyśmy na to, by połączyć je z taką bagietką. Dziękujemy, spróbujemy. KLS :)
OdpowiedzUsuńBardzo przyjemna wersja :) Mało jest przepisów na wegetariańskie leczo, także trzeba je promować :) Moje wersje leczo znajdziesz na http://leczo.net.pl :)
OdpowiedzUsuń