Składniki:
1 i ½ szklanki mąki
Szczypta soli
½ szklanki cukru
Łyżeczka proszku do pieczenia
Czubata łyżeczka sody oczyszczonej
Szklanka maślanki
50g masła lub margaryny
2 jajka
300g jagód
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z solą, cukrem, sodą oczyszczoną i proszkiem
do pieczenia.
W drugiej misce mieszamy roztrzepane jajka, z roztopionym,
ostudzonym masłem i maślanką.
Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy, ale niezbyt
dokładnie, tak, żeby pozostały grudki w masie. Dosypujemy umyte i osuszone
jagody i całość mieszamy.
Przygotowujemy formę do pieczenia muffinek- w każde
wgłębienie wkładamy papilotkę. Papilotki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości i
wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 20
minut.
Najwyraźniej na nosku też zostawiają ślady :)))))
OdpowiedzUsuńaaale wcina! :-) ale nie dziwie sie, takie pyszne muffinki! :-)
OdpowiedzUsuńza to lubię jagodowe muffinki, za to że są takie smerfiaste
OdpowiedzUsuńwyglada na to, ze dzieciom smakuja:) ehhh dieta......
OdpowiedzUsuńnasze dzieci są urocze. Mój 3 latek uwielbia ze mną gotować
OdpowiedzUsuń