poniedziałek, 30 lipca 2012

Muffinki z jagodami

Powiedzieć o nich jagodowe muffinki to mało.  One są wręcz przepełnione jagodami. Cała masa pysznych  jagód schowana w mocno jagodowych muffinach. Uwaga, Mufinki z jagodami zostawiają granatowe ślady na buzi i języku! ;-)



Składniki:
1 i ½ szklanki mąki
Szczypta soli
½ szklanki cukru
Łyżeczka proszku do pieczenia
Czubata łyżeczka sody oczyszczonej
Szklanka maślanki
50g masła lub margaryny
2 jajka
300g jagód
























Wykonanie:
Mąkę mieszamy z solą, cukrem, sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.
W drugiej misce mieszamy roztrzepane jajka, z roztopionym, ostudzonym masłem i maślanką.
Mokre składniki wlewamy do suchych, mieszamy, ale niezbyt dokładnie, tak, żeby pozostały grudki w masie. Dosypujemy umyte i osuszone jagody i całość mieszamy.
Przygotowujemy formę do pieczenia muffinek- w każde wgłębienie wkładamy papilotkę. Papilotki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości i wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 20 minut.


5 komentarzy:

  1. Najwyraźniej na nosku też zostawiają ślady :)))))

    OdpowiedzUsuń
  2. aaale wcina! :-) ale nie dziwie sie, takie pyszne muffinki! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. za to lubię jagodowe muffinki, za to że są takie smerfiaste

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglada na to, ze dzieciom smakuja:) ehhh dieta......

    OdpowiedzUsuń
  5. nasze dzieci są urocze. Mój 3 latek uwielbia ze mną gotować

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...