Lepienie pierogów wcale nie jest trudne, może trochę
pracochłonne, ale Pierogi z jagodami są tego warte :)
Składniki:
Ciasto na pierogi:
½ kg mąki
Łyżeczka soli
Ok. 2 szklanek gorącej wody
Farsz do pierogów:
½ kg jagód
3 łyżki cukru pudru
Dodatki:
300g gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
Wykonanie:
Jagody po dokładnym umyciu i osuszeniu mieszamy z cukrem pudrem.
W drugiej misce mąkę mieszamy z solą i zalewamy gorącą wodą.
Wyrabiamy ciasto, jak za bardzo się lepi, to możemy dodać jeszcze trochę mąki,
a jak jest za gęste, to odrobinę wody. Gotowe, jednolite ciasto przykrywamy,
żeby nie wyschło. Odrywamy kawałek, wałkujemy cienki placek, z którego
wykrawamy szklanką koła. Na środku każdego z nich kładziemy łyżeczkę jagód,
składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi. Ulepione pierogi gotujemy partiami
w osolonym wrzątku. Pierogi powinny się gotować dosłownie parę chwil od
wypłynięcia (chociaż wszystko zależy od tego jak grubo rozwałkujemy ciasto). Do
gotowania można dodać odrobinę oleju, żeby pierogi się nie zlepiały.
Jogurt naturalny mieszamy z cukrem waniliowym i taką mieszanką polewamy odcedzone pierogi.
Mniam, mniam też muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, ale mi smaka narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńRobiliśmy ostatnio takie pierogi, ale fatalną mąkę wzięliśmy. Poznańską. Ciasto było twarde i zepsuło nam smak :/ Może tortowa byłaby lepsza? Albo ta mąka się feralna trafiła :/ KLS :)
OdpowiedzUsuńJak zrobiłaś to śliczne zakończenie pierogów?
OdpowiedzUsuńTo jest bardzo proste do zrobienia, ale trudne do opisania :) Trzeba dokładnie zlepić brzegi i na tej płaskiej części zawija się falbankę dwoma palcami :)
Usuń