Składniki:
4 nieduże cukinie
400g mielonego mięsa z udźca indyka
Puszka krojonych pomidorów
4 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
100g tartego żółtego sera
Sól
Pieprz
250g mozzarelli
Wykonanie:
Cukinie po umyciu przekrajmy wzdłuż na pół i za pomocą łyżki
wydrążamy środek z każdej z nich.
Mięso mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i
podsmażamy na oliwie. Dodajemy pomidory i po 5 minutach pokrojony w kostkę
miąższ z cukinii. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy
żółty ser i po wymieszaniu, mięsnym farszem napełniamy łódeczki powstałe po
wydrążeniu cukinii. Cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy
mozzarellą pokrojoną plasterki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
przez ok. 45 minut.
uwielbiam to! jak wrócę robię!!!
OdpowiedzUsuńKoniecznie :) Udanego urlopu!!
UsuńNiestety u mnie cukinia rzadko gości na stole. Połówek niestety za nią nie przepada;(
OdpowiedzUsuńMi się trafił mąż, który praktycznie wszystko lubi i chętnie próbuje nowych rzeczy :-)
Usuńkopereczku, ale mi narobiłaś ochoty!:) fantastyczne
OdpowiedzUsuńfantastycznie!! Własnie coś takie uwielbiam i dzisiaj robię. Dziekuje za pomysł.
OdpowiedzUsuńczy powinnam obrac te cukinię ze skórki ,bo po upieczeniu zawsze była twarda
OdpowiedzUsuńNigdy nie obieram cukinii przed pieczeniem, jak jest za twarda, to można ją zostawić na talerzu, chociaż my zawsze zjadamy :)
Usuń