poniedziałek, 16 lipca 2012

Szaszłyki z kurczakiem i warzywami

Wróciliśmy z naszego pierwszego, tegorocznego, wakacyjnego wyjazdu. Spędziliśmy 3 tygodnie w niezwykle malowniczym miejscu. Miejscu, do którego mamy ogromny sentyment. Miejscu, które jest zaledwie 20 km od naszego domu. Wracamy tam dość często, ale w tym roku było nieco inaczej. Mój koperkowy mąż nie mógł wziąć urlopu, ale jak sam twierdzi, codziennie dojeżdżanie znad jeziora do pracy wcale nie było aż tak uciążliwe :)
20 km to wcale nie tak dużo, ale żeby nie przemęczył się za bardzo, to w ciągu tych trzech tygodni kilka nocy wszyscy razem spędziliśmy w domu.  
A jak było? Hmm, było super! Jak zwykle zresztą :-) Było gorąco i grillowo.


Było, kilka burzowych wieczorów, były niezdrowe, ale zimne lody na patyku, niebezpiecznie wysokie skoki na trampolinie, komary, komary i jeszcze raz komary, niesamowicie kolorowe bańki mydlane, rowerowe wycieczki i popołudniowe drzemki na świeżym powietrzu.



Ogniska do białego rana, kąpiele w jeziorze i nieco mniejszych zbiornikach wodnych ;-) spanie w namiocie, dużo, dużo piasku, nieskończone zabawy z piłką, zbieranie jagód, poziomek i malin, budowanie szałasu. I cała masa innych wakacyjnych atrakcji. A co najważniejsze, nie byliśmy tam sami, tylko ze wspaniałymi ludźmi!



Jak to na wakacyjnych wyjazdach, na gotowanie nie było zbyt dużo czasu, ale Szaszłyki z kurczakiem i warzywami to szybkie i pyszne grillowi danie.

Składniki:
Pierś z kurczaka
Cukinia
Bakłażan
2 marchewki
2 cebule
Zielona papryka
Pietruszka
Przyprawa do grilla
Sól
Marynata:
3 łyżki oliwy
Łyżka musztardy miodowej
Łyżka ketchupu
Ząbek czosnku
½ łyżeczki soli ziołowej
Łyżeczka ziół prowansalskich

Wykonanie:
Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę. Oliwę mieszamy z musztardą i ketchupem. Dodajemy obrany i posiekany czosnek, sól ziołową i zioła prowansalskie. Mieszamy dokładnie i powstałą marynatą nacieramy mięso. Zostawiamy na co najmniej godzinę.
Cukinię i bakłażany po umyciu kroimy w plastry. Posypujemy solą i po 15 minutach wycieramy papierowy ręcznikiem. Marchewki i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Cebulę po obraniu i umyciu kroimy w pióra. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę.
Na drewniane patyczki do szaszłyków, lub specjalne szpikulce nabijamy przygotowane składniki. Posypujemy niewielką ilością przyprawy do grilla, układamy na tacce lub bezpośrednio na ruszcie i grillujemy obracając od czasu do czasu, aż warzywa ładnie się zarumienią, a mięso się upiecze. 


7 komentarzy:

  1. super....tym bardziej, ze jutro grilllllll

    OdpowiedzUsuń
  2. no nie uwierzę, że to ten sam maluch na zdjęciach, co w nagłowku! Śliczna pociecha ;) letnie klimaty

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem i mi ciężko uwierzyć, że dziecko może tak się z mienić i to przez rok :-)

      Usuń
  3. A jak się nazywa ta miejscowość nad jeziorem? Fajne miejsce. Szaszłyki bardzo smakowite.

    OdpowiedzUsuń
  4. normalnie zaistnielismy na fotkach do szaszlykow...cala Nasza trojka sie zalapala z Gdyni :) buziaki kochana

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...