Zrobicie jak chcecie :) w każdym razie Wyluzowany, nadziany
kurczak smakuje najlepiej w towarzystwie pieczonych warzyw
Składniki:
Kurczak ważący ok. 1,5 kg
Nadzienie:
Pęczek natki pietruszki
Cebula
2 ząbki czosnku
50g prażonych orzeszków ziemnych
½ łyżeczki soli
Marynata:
3 łyżki oleju
Łyżeczka musztardy francuskiej
2 łyżki soku pomarańczowego
3 łyżki mieszanki przypraw do mięsa
Wykonanie:
Z umytego kurczaka usuwamy kości, zostawiając tylko kości w
nogach i skrzydełkach. Odcinamy także nadmiar skóry i tłuszczu.
Posiekaną pietruszkę wrzucamy do rozdrabniacza, dodajemy
obraną pokrojoną cebulę i obrany czosnek, dodajemy orzechy, sól i całość
miksujemy na gładką masę.
Kurczaka rozkładamy na desce, na piersiach kładziemy
nadzienie. Zawijamy kurczaka do pierwotnego kształtu i związujemy nitką, żeby
nie rozpadł się.
Mieszamy olej z musztardą, sokiem i przyprawami. Powstałą
marynatą nacieramy kurczaka i odstawiamy co najmniej na 2 godziny, a najlepiej
na całą noc.
Pieczemy w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w piekarniku
nagrzanym do 150 stopni przez 1,5 godziny, a następnie odkrywamy, zwiększamy
temperaturę do 170 stopni i pieczemy jeszcze przez 30 minut.
Podajemy z pieczonymi warzywami.
bardzo dobrze, że dalas ten film. Nie wpadałam, że na YT cos takiego mozna znaleźć. Teraz to ja będe tez luzować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
ale pycha obiadek!
OdpowiedzUsuń