sobota, 7 lipca 2012

Wyluzowany, nadziany kurczak

Wyluzowanie kurczaka wcale nie jest aż tak skomplikowane jak się wydaje. W internecie można znaleźć masę filmików pokazujących krok po kroku jak się do tego zabrać. Ja pierwszy raz luzowałam kurczaka oglądając ten film i gorąco go polecam. Do tego przepisu zostawiamy kości w nogach i skrzydłach, więc jest jeszcze prościej. Można też pominąć etap wyciągania kości i nadziać całego kurczaka, smakowo będzie bardzo podobnie, ale taki  faszerowany kurczak bez kości znacznie przyjemniej się kroi.

Zrobicie jak chcecie :) w każdym razie Wyluzowany, nadziany kurczak smakuje najlepiej w towarzystwie pieczonych warzyw

Składniki:
Kurczak ważący ok. 1,5 kg
Nadzienie:
Pęczek natki pietruszki
Cebula
2 ząbki czosnku
50g prażonych orzeszków ziemnych
½ łyżeczki soli
Marynata:
3 łyżki oleju
Łyżeczka musztardy francuskiej
2 łyżki soku pomarańczowego
3 łyżki mieszanki przypraw do mięsa

Wykonanie:
Z umytego kurczaka usuwamy kości, zostawiając tylko kości w nogach i skrzydełkach. Odcinamy także nadmiar skóry i tłuszczu.
Posiekaną pietruszkę wrzucamy do rozdrabniacza, dodajemy obraną pokrojoną cebulę i obrany czosnek, dodajemy orzechy, sól i całość miksujemy na gładką masę.
Kurczaka rozkładamy na desce, na piersiach kładziemy nadzienie. Zawijamy kurczaka do pierwotnego kształtu i związujemy nitką, żeby nie rozpadł się.
Mieszamy olej z musztardą, sokiem i przyprawami. Powstałą marynatą nacieramy kurczaka i odstawiamy co najmniej na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Pieczemy w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 1,5 godziny, a następnie odkrywamy, zwiększamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy jeszcze przez 30 minut.
Podajemy z pieczonymi warzywami.


2 komentarze:

  1. bardzo dobrze, że dalas ten film. Nie wpadałam, że na YT cos takiego mozna znaleźć. Teraz to ja będe tez luzować.

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...