czwartek, 12 lipca 2012

Pierś z indyka z groszkiem

Jedna z szybszych propozycji obiadowych jaką znam. Indyka możemy przyprawić w dowolny sposób, ja mam akurat fajną mieszankę przypraw do mięsa, ale Wy możecie użyć swojej ulubionej kombinacji, albo mięso tylko posolić i popieprzyć- też będzie pysznie. Groszek powinien być świeży, ewentualnie może być mrożony, ale nigdy z puszki- ten ma zupełnie inny smak. Pierś z indyka z groszkiem.

Składniki:
400g filetu z indyka
1,5 szklanki świeżego groszku
125g mozzarelli
3 łyżki oleju
Łyżka przyprawy do mięsa z gorczycą i kolendrą
Sól ziołowa

Wykonanie:
Mięso kroimy na 3 kotlety. Przyprawę mieszamy z olejem i powstałą marynatą nacieramy mięso.  Odstawiamy na 2 godziny a następnie podsmażamy na rozgrzanej patelni przez 3 minuty. Odwracamy na drugą stronę, posypujemy świeżym groszkiem. Przykrywamy patelnię i całość dusimy na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut. Groszek posypujemy odrobiną soli ziołowej i przykrywamy plastrami mozzarelli. Smażymy pod przykryciem jeszcze ok. 2 minut aż ser zacznie się roztapiać. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.


2 komentarze:

  1. Proste szybkie i pyszne zapewne, apetycznie wygląda :)

    Pozdrawiam!

    PS. Fajny urwis na zdjęciu w nagłówku ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam :)

      A co do zdjęcia, to tak moja córeczka wyglądała mniej więcej rok temu :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...