Składniki:
½ kg jagód
Laska wanilii
Gwiazdka anyżu
Łyżeczka mielonego kardamonu
½ łyżeczka nasion anyżu
2 łyżki cukru waniliowego
160g cukru żelującego (3:1)
Wykonanie:
Jagody wsypujemy do garnka z grubym dnem. Laskę wanilii
przekrajamy na pół, ziarenka ze środka wrzucamy do jagód. Dodajemy też
kardamon, anyż i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy, kładziemy na wierzchu
laskę wanilii i gwiazdkę anyżu, zasypujemy cukrem żelującym, mieszamy i
odstawiamy na 4 godziny. Następnie garnek stawiamy na palniku. Doprowadzamy do
wrzenia, cały czas mieszając, i gotujemy przez 3-4 minuty na średnim ogniu,
pamiętając i mieszaniu. Wyciągamy ze laskę wanilii i gwiazdkę anyżu, a dżem
przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików. Zakręcamy i odstawiamy do góry
dnem. Jak ostygną, odwracamy i sprawdzamy, czy wszystkie są dokładnie
zamknięte.
Z pół kg jagód, wychodzi niewiele dżemu, zrobiłam tylko
tyle, żeby sprawdzić czy takie połączenie smaków będzie ok. Wyszło przepysznie!
Z pewnością powtórzę z większej ilości owoców.
pychota! zazdroszczę:) ja na dżemie truskawkowym na razie poprzestałam:/
OdpowiedzUsuńA u mnie jakoś tak w tym roku wyszło, że nie zdążyłam zrobić przetworów z truskawek
Usuńwymarzony słoiczek.
OdpowiedzUsuńUwielbiam dodatek kardamonu :)
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie smaków :) Musi być bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuń