Mleka kokosowego używam dość
często. Dodaję je do koktajli owocowych, obowiązkowo do curry i do wielu innych
dań. Z kupieniem mleka kokosowego w puszce raczej nie ma problemu, można znaleźć
je w prawie każdym sklepie spożywczym. Równie łatwo można je zrobić w domu-
wystarczy mieć blender, wiórki kokosowe i wodę. Zapraszam na domowe Mleko
kokosowe.
Składniki:
1 szklanka wiórków kokosowych
1 szklanka wrzącej wody
1 i ½ szklanki przegotowanej, ciepłej wody
Wykonanie:
Wiórki kokosowe wsypujemy do
wysokiego naczynia, zalewamy szklanką wrzątku, odstawiamy na co najmniej 2
godziny (można zostawić na całą noc), a następnie miksujemy za pomocą blendera.
Durszlak wykładamy gazą, stawiamy
nad czystą miską i do durszlaka przerzucamy zmiksowane wiórki, dokładnie odciskamy
mleko, a wiórki przerzucamy do blendera, zalewamy ½ szklanki wody i miksujemy. Znowu
na durszlak, odciskamy, miksujemy, odciskamy... (powtarzamy do momentu aż skończy nam się woda).
Gotowe mleko przelewamy do butelki
i trzymamy w lodówce (powinno być dobre przez 2-3 dni). Mleko po jakimś czasie
rozwarstwi się, ale wystarczy je wstrząsnąć, żeby znowu było jednolite.
muszę i ja zrobić :)
OdpowiedzUsuń