niedziela, 23 lutego 2014

Mleko kokosowe

Mleka kokosowego używam dość często. Dodaję je do koktajli owocowych, obowiązkowo do curry i do wielu innych dań. Z kupieniem mleka kokosowego w puszce raczej nie ma problemu, można znaleźć je w prawie każdym sklepie spożywczym. Równie łatwo można je zrobić w domu- wystarczy mieć blender, wiórki kokosowe i wodę. Zapraszam na domowe Mleko kokosowe.




Składniki:
1 szklanka wiórków kokosowych
1 szklanka wrzącej wody
1 i ½  szklanki przegotowanej, ciepłej wody

Wykonanie:
Wiórki kokosowe wsypujemy do wysokiego naczynia, zalewamy szklanką wrzątku, odstawiamy na co najmniej 2 godziny (można zostawić na całą noc), a następnie miksujemy za pomocą blendera.
Durszlak wykładamy gazą, stawiamy nad czystą miską i do durszlaka przerzucamy zmiksowane wiórki, dokładnie odciskamy mleko, a wiórki przerzucamy do blendera, zalewamy ½ szklanki wody i miksujemy. Znowu na durszlak, odciskamy, miksujemy, odciskamy... (powtarzamy do momentu aż skończy nam się woda).

Gotowe mleko przelewamy do butelki i trzymamy w lodówce (powinno być dobre przez 2-3 dni). Mleko po jakimś czasie rozwarstwi się, ale wystarczy je wstrząsnąć, żeby znowu było jednolite. 

Domowy WyróbKokosowo

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...