czwartek, 20 lutego 2014

Pralinki z marcepanem

Pozostając w pralinkowym klimacie zapraszam na słodkie czekoladki wypełnione marcepanem. Marcepan, kandyzowane owoce, gorzka czekolada i cukrowe ozdoby- z kilku prostych składników powstały przepyszne Pralinki z marcepanem.




Składniki:
100g marcepanu
50g kandyzowanych owoców (u mnie ananasy i mango)
150g gorzkiej czekolady
Cukrowe ozdoby (opcjonalnie)

Wykonanie:
Kandyzowane owoce kroimy w dość drobną kosteczkę, mieszamy z marcepanem (ugniatając), a następnie formujemy z marcepanowej masy nieduże kuleczki (takiej wielkości jakiej chcemy mieć pralinki).

Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej (tzn. połamaną czekoladę wkładamy do miseczki, która umieszczamy na garnku z gotującą się wodą).


Marcepanowe kuleczki zamaczamy w roztopionej czekoladzie, czekamy aż spłynie z nich nadmiar czekolady (można je postawić na kratce), a następnie ozdabiamy cukrowymi ozdobami wg uznania i gotowe pralinki wkładamy do lodówki i trzymamy je tam do momentu całkowitego zastygnięcia czekolady.




Słodkie Walentynki 2014Pralinki, trufelki, czekoladki... 3

3 komentarze:

  1. Te tez zapowiadaja sie wysmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Marcepan i czekolada to wyjatkowo dobrana para! :)
    Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za udzial w tegorocznym CzekoTygodniu!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...