Pozostając w pralinkowym klimacie
zapraszam na słodkie czekoladki wypełnione marcepanem. Marcepan, kandyzowane
owoce, gorzka czekolada i cukrowe ozdoby- z kilku prostych składników powstały
przepyszne Pralinki z marcepanem.
Składniki:
100g marcepanu
50g kandyzowanych owoców (u mnie ananasy
i mango)
150g gorzkiej czekolady
Cukrowe ozdoby (opcjonalnie)
Wykonanie:
Kandyzowane owoce kroimy w dość
drobną kosteczkę, mieszamy z marcepanem (ugniatając), a następnie formujemy z
marcepanowej masy nieduże kuleczki (takiej wielkości jakiej chcemy mieć
pralinki).
Czekoladę łamiemy na kawałki i
roztapiamy w kąpieli wodnej (tzn. połamaną czekoladę wkładamy do miseczki,
która umieszczamy na garnku z gotującą się wodą).
Marcepanowe kuleczki zamaczamy w
roztopionej czekoladzie, czekamy aż spłynie z nich nadmiar czekolady (można je
postawić na kratce), a następnie ozdabiamy cukrowymi ozdobami wg uznania i
gotowe pralinki wkładamy do lodówki i trzymamy je tam do momentu całkowitego
zastygnięcia czekolady.
Te tez zapowiadaja sie wysmienicie :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe słodkości :-)
OdpowiedzUsuńMarcepan i czekolada to wyjatkowo dobrana para! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i dziekuje za udzial w tegorocznym CzekoTygodniu!