Placuszki z kurczaka z dodatkiem
warzyw. Można do nich dodać składniki które akurat mamy w lodówce. Pyszne będą
z oliwkami, marynowanymi warzywami, lub np. pieczarkami. U mnie zawsze
obowiązkowo jest seler naciowy, który nadaje bardzo fajny posmak i kukurydza,
którą uwielbia Mała I :) Kotleciki z kurczaka najlepsze są na ciepło, ale
sprawdzają się też jako zimna przekąska.
Składniki:
Podwójna pierś z kurczaka
½ szklanki kukurydzy
1 marchewka
1 żółta papryka
3 gałązki selera naciowego
2 ząbki czosnku
1 cebula
Pęczek natki pietruszki
2 jajka
3 łyżki majonezu
Sól i pieprz do smaku
Olej do smażenia
Wykonanie:
Pierś z kurczaka kroimy w jak
najdrobniejszą kostkę. Marchewkę i cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, z
papryki usuwamy gniazdo nasienne, a następnie kroimy w kostkę. Gałązki selera
naciowego również kroimy w kostkę. Mieszamy kurczaka z marchewką, cebulą,
selerem i papryką, dodajemy kukurydzę, posiekaną natkę pietruszki, czosnek
przeciśnięty przez praskę, majonez. Wbijamy jajka, dodajemy trochę soli i
pieprzu i całość dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i za
pomocą łyżki kładziemy niewielkie porcje ciasta na patelni. Kotleciki smażymy z
obu stron aż ładnie się zarumienią.
Nadmiar tłuszczu z kotlecików
odsączamy za pomocą papierowego ręcznika.
uwielbiam te kotleciki :)
OdpowiedzUsuńJa dodaję jeszcze ser z w kosteczce.
O widzisz :) Ser to też świetny dodatek :)
OdpowiedzUsuńrowniez praktykuje tego rodzaju kotleciki, polecam z czerwona papryka i cebula w ziolach prowansalskich :) niebo w gebie!
OdpowiedzUsuńzapraszam na mojego swiezo powstalego bloga
www.bogotowazkazdymoze.blogspot.co.uk
Fajne danie, kotleciki wyglądają apetycznie. Każdy chętnie takie zje, mam na myśli dorosłych i dzieci.
OdpowiedzUsuń