poniedziałek, 10 lutego 2014

Kotleciki z kurczaka

Placuszki z kurczaka z dodatkiem warzyw. Można do nich dodać składniki które akurat mamy w lodówce. Pyszne będą z oliwkami, marynowanymi warzywami, lub np. pieczarkami. U mnie zawsze obowiązkowo jest seler naciowy, który nadaje bardzo fajny posmak i kukurydza, którą uwielbia Mała I :) Kotleciki z kurczaka najlepsze są na ciepło, ale sprawdzają się też jako zimna przekąska.




Składniki:
Podwójna pierś z kurczaka
½ szklanki kukurydzy
1 marchewka
1 żółta papryka
3 gałązki selera naciowego
2 ząbki czosnku
1 cebula
Pęczek natki pietruszki
2 jajka
3 łyżki majonezu
Sól i pieprz do smaku
Olej do smażenia

Wykonanie:
Pierś z kurczaka kroimy w jak najdrobniejszą kostkę. Marchewkę i cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, z papryki usuwamy gniazdo nasienne, a następnie kroimy w kostkę. Gałązki selera naciowego również kroimy w kostkę. Mieszamy kurczaka z marchewką, cebulą, selerem i papryką, dodajemy kukurydzę, posiekaną natkę pietruszki, czosnek przeciśnięty przez praskę, majonez. Wbijamy jajka, dodajemy trochę soli i pieprzu i całość dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i za pomocą łyżki kładziemy niewielkie porcje ciasta na patelni. Kotleciki smażymy z obu stron aż ładnie się zarumienią.

Nadmiar tłuszczu z kotlecików odsączamy za pomocą papierowego ręcznika.

4 komentarze:

  1. uwielbiam te kotleciki :)
    Ja dodaję jeszcze ser z w kosteczce.

    OdpowiedzUsuń
  2. O widzisz :) Ser to też świetny dodatek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. rowniez praktykuje tego rodzaju kotleciki, polecam z czerwona papryka i cebula w ziolach prowansalskich :) niebo w gebie!

    zapraszam na mojego swiezo powstalego bloga
    www.bogotowazkazdymoze.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne danie, kotleciki wyglądają apetycznie. Każdy chętnie takie zje, mam na myśli dorosłych i dzieci.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...