Kremowy, przepyszny, mocno pomarańczowy
sernik upieczony na kakaowym spodzie, pokryty genialnym kremem pomarańczowym i
posypany gorzką czekoladą. Inspiracją był ten sernik z bloga Moje Wypieki.
Smaki idealnie się ze sobą komponują, a zjedzenie kawałka takiego sernika do
porannej kawy poprawia humor na cały dzień- sprawdzone :-) Zapraszam na Sernik
pomarańczowy z czekoladą.
Składniki:
Spód:
200g ciasteczek kakaowych
50g masła
Sernik:
500g mielonego twarogu
500g serka mascarpone
4 jajka
100g cukru
1 pomarańcza
2 łyżki mąki pszennej
Wierzch
½ szklanki orange curd
50g gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Bierzemy się za przygotowanie
spodu. Ciastka kruszymy, a następnie łączymy z roztopionym masłem. Tak powstałą
masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (moja tortownica miała średnicę ok 22 cm). Dokładnie
ugniatamy i wstawiamy do zamrażalnika na jakieś 20 minut.
Do dużej miski przekładamy
zmielony ser i ser mascarpone, dosypujemy cukier. Z wyszorowanej pomarańczy
ścieramy skórkę i wyciskamy sok. I skórkę i sok dodajemy do sera, całość
ubijamy na najwolniejszych obrotach miksera i wbijamy po jednym jajku, na samym
końcu dodajemy przesianą mąkę. Tak przygotowaną masę serową przekładamy na
schłodzony spód.
Tortownicę umieszczamy w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Od razu zmniejszamy temperaturę do 160
stopni i pieczemy przez ok. 60 minut.
Ciasto po wystudzeniu (jeszcze w
tortownicy) wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Schłodzony sernik przekładamy na
paterę lub ładny, duży talerz, wierzch pokrywamy przygotowanym wcześniej kremem
pomarańczowym i całość posypujemy gorzką czekoladą startą za pomocą obieraczki
do warzyw.
O mniam, musiał smakować bosko!
OdpowiedzUsuńTo prawda, to jeden z najlepszych serników :)
Usuń