Wytrawne gofry to bardzo ciekawa
propozycja nie tylko śniadaniowa. Można do nich przemycić kaszę, warzywa, czy
na co tylko mamy ochotę. Ja tym razem zrobiłam gofry z kaszą jaglaną,
szalotkami i jabłkiem. To tego wszystkiego jeszcze smalczyk roślinny. Smakowita
pajda zaskoczyła mnie smakiem, aromatem i chrupiącą cebulką!
Takie wytrawne gofry możemy podać
jako dodatek do obiadu, albo zjeść na śniadanie, czy kolację ze świeżymi pomidorami,
albo np. kiszonym ogórkiem. Gofry z kaszą jaglaną.
Składniki:
½ szklanki kaszy jaglanej
Sól
Woda
2 szalotki
1 duże jabłko
2 łyżki smalczyku roślinnego
Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem
3 jajka
3 jajka
¾ szklanki mleka
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Olej
Wykonanie:
Kaszę jaglaną wsypujemy do sitka, płuczemy
zimną wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem. W garnku zagotowujemy 1 szklankę
osolonej wody i do wrzątku wsypujemy przepłukaną kaszę. Mieszamy i gotujemy na
maleńkim ogniu do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Zdejmujemy z ognia,
mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Szalotki po obraniu i umyciu
kroimy w drobniutką kostkę. Podsmażamy na patelni z roztopionym smalczyku roślinnym
. Jak cebula się zeszkli zdejmujemy patelnię z ognia i zostawiamy do
ostygnięcia.
Jabłko myjemy, obieramy, usuwamy
gniazdo nasienne i ścieramy na grubej, buraczanej tarce.
Oddzielamy białka od żółtek,
żółtka ubijamy mikserem na puszystą masę, dolewamy mleko, dodajemy kaszę, mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia, podsmażone szalotki, starte jabłko i całość
dokładnie mieszamy.
W drugiej misce ubijamy białka ze
szczyptą soli na sztywną pianę. Ubitą pianę przenosimy do reszty składników i
dokładnie mieszamy.
Jeżeli masa jest za gęsta możemy
dolać jeszcze odrobinę mleka.
Rozgrzaną gofrownicę smarujemy
odrobiną oleju (najwygodniej jest to zrobić silikonowym pędzlem) i smażymy
gofry postępując zgodnie z instrukcją dołączoną do urządzenia.
Przepis bierze udział w zabawie
kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT
Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
gdzie w recepturze sa jajka
OdpowiedzUsuńDziękuję za zwrócenie uwagi :) Umknęły mi 3 jajka w składnikach, ale już poprawiłam. Pozdrawiam :)
UsuńBardzo ciekawe są te goferki. Pierwszy raz spotykam się z goframi z kaszą jaglaną.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia i dziękuję za udział w konkursie. :)
Kasza jaglana jest bardzo uniwersalna :) Pozdrawiam :)
Usuń