środa, 5 lutego 2014

Gofry z kaszą jaglaną

Wytrawne gofry to bardzo ciekawa propozycja nie tylko śniadaniowa. Można do nich przemycić kaszę, warzywa, czy na co tylko mamy ochotę. Ja tym razem zrobiłam gofry z kaszą jaglaną, szalotkami i jabłkiem. To tego wszystkiego jeszcze smalczyk roślinny. Smakowita pajda zaskoczyła mnie smakiem, aromatem i chrupiącą cebulką!
Takie wytrawne gofry możemy podać jako dodatek do obiadu, albo zjeść na śniadanie, czy kolację ze świeżymi pomidorami, albo np. kiszonym ogórkiem. Gofry z kaszą jaglaną.




Składniki:
½ szklanki kaszy jaglanej
Sól
Woda
2 szalotki
1 duże jabłko
2 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem
3 jajka
¾ szklanki mleka
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Olej

Wykonanie:
Kaszę jaglaną wsypujemy do sitka, płuczemy zimną wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem. W garnku zagotowujemy 1 szklankę osolonej wody i do wrzątku wsypujemy przepłukaną kaszę. Mieszamy i gotujemy na maleńkim ogniu do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Zdejmujemy z ognia, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Szalotki po obraniu i umyciu kroimy w drobniutką kostkę. Podsmażamy na patelni z roztopionym smalczyku roślinnym . Jak cebula się zeszkli zdejmujemy patelnię z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.
Jabłko myjemy, obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i ścieramy na grubej, buraczanej tarce.

Oddzielamy białka od żółtek, żółtka ubijamy mikserem na puszystą masę, dolewamy mleko, dodajemy kaszę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, podsmażone szalotki, starte jabłko i całość dokładnie mieszamy.

W drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubitą pianę przenosimy do reszty składników i dokładnie mieszamy.
Jeżeli masa jest za gęsta możemy dolać jeszcze odrobinę mleka.

Rozgrzaną gofrownicę smarujemy odrobiną oleju (najwygodniej jest to zrobić silikonowym pędzlem) i smażymy gofry postępując zgodnie z instrukcją dołączoną do urządzenia.


Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

4 komentarze:

  1. gdzie w recepturze sa jajka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zwrócenie uwagi :) Umknęły mi 3 jajka w składnikach, ale już poprawiłam. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Bardzo ciekawe są te goferki. Pierwszy raz spotykam się z goframi z kaszą jaglaną.
    Pozdrowienia i dziękuję za udział w konkursie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasza jaglana jest bardzo uniwersalna :) Pozdrawiam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...