Co dobrego można zrobić z
migdałów? Mleko! Mleko roślinne to ostatnio dość modny temat. Na sklepowych
półkach można znaleźć najróżniejsze mleka- sojowe, ryżowe, owsiane, kokosowe,
czy właśnie migdałowe. Moim zdaniem doskonale zastępują krowie mleko w wielu
napojach i potrawach. Często wzbogacają dania, dodając wyrazu swoim smakiem.
Mleka roślinne mają jedną zasadniczą wadę- najzwyczajniej w świecie są drogie. Zdecydowanie
taniej wychodzi zrobienie takiego mleka w domu. To wcale nie jest trudne, ani
skomplikowane. Przepis na mleko migdałowe znalazłam „na kotlecie”. Mleko
migdałowe jest przepyszne. Znakomicie sprawdza
się w koktajlach owocowych, ciastach, naleśnikach itp. Można je pić jako zwykły
napój, polecam z dodatkiem kakao, albo posłodzone miodem. Zapraszam na Mleko
migdałowe.
Składniki:
150g migdałów
1 szklanka zimnej wody
3 szklanki ciepłej wody
Wykonanie:
Migdały zalewamy szklanką zimnej
wody. Odstawiamy na mniej więcej 8 godzin. Po tym czasie wylewamy wodę, migdały
przerzucamy na sitko i przepłukujemy czystą wodą. Migdały przerzucamy do
wysokiego naczynia (ja mniej więcej połowę migdałów obieram ze skórki,
ponieważ, powstałą przy okazji robienia mleka, pulpę migdałową wykorzystuję
jako dodatek do owsianki, muffinek, czy placuszków i jak w tej pulpie jest za
dużo skórek, to wg mnie, ma w sobie odrobinę za dużo goryczki). Migdały w wysokim
naczyniu zalewamy szklanką ciepłej wody i miksujemy za pomocą blendera.
Durszlak wykładamy gazą, stawiamy
nad czystą miską i na tak przygotowany durszlak wylewamy zmiksowane migdały. Dokładnie
odciskamy i pulpę migdałową znowu przekładamy do blendera, zalewamy drugą
szklanką wody i miksujemy. Ponownie przecedzamy przez gazę i ostatni raz miksujemy z trzecią szklanką
wody, a następnie ostatni raz bardzo dokładnie odciskamy.
Gotowe mleko migdałowe przelewamy
do butelek- można je przechowywać w lodówce do 3 dni. Jeżeli się rozwarstwi, wystarczy
zamieszać.
też przymierzam się do zrobienia tego mleka.
OdpowiedzUsuńTo polecam, bo jest przepyszne :)
UsuńRobiłam kiedyś a potem zaprzestałam, zdecydowanie powinnam od czasu do czasu powrócić do robienia takiego mleka.
OdpowiedzUsuńZdecydowanie :)
Usuńjeszcze nie robiłam nigdy takiego mleka, ale może w końcu spróbuję :-)
OdpowiedzUsuńZrobienie mleka migdałowego to nic trudnego :)
Usuńmam pytanie techniczne - robisz mleko blenderem ręcznym czy może w takich stojącym, kielichowym? bo mam i taki i taki, oba mają moc 600 watów i zastanawiam się, który będzie lepszy..
OdpowiedzUsuńWłaściwie to robiłam i takim i takim, ale taki kielichowy jest moim zdaniem mniej wygodny, bo trudniej z niego wyciągać tę pulpę migdałową do odciskania. Dlatego teraz robię tylko ręcznym blenderem.
Usuń