niedziela, 19 stycznia 2014

Zupa z soczewicy, cieciorki i pomidorów

Czerwona soczewica od czasu do czasu gości w koperkowej kuchni. Robimy z niej pasztet, farsz do pierogów, podajemy do obiadu, lub, jak w tym przypadku, dodajemy do zupy. Ciecierzyca to zupełnie inna bajka. Cieciorkę wprost uwielbiam i dodaję ją do czego tylko mogę :) A chyba najbardziej lubię pastę z ciecierzycy. A wracając do mojej dzisiejszej zupy, to taka zupa z soczewicy i cieciorki świetnie rozgrzewa po śniegowych szaleństwach i daje masę energii na kolejne zimowe zabawy. Pyszna, wegetariańska Zupa z soczewicy, cieciorki i pomidorów.



Składniki:
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
Kawałek pora (mniej więcej ¼)
Kawałek selera (mniej więcej ¼)
Łyżka klarowanego masła
1l bulionu warzywnego
750ml soku pomidorowego
250g czerwonej soczewicy
2/3 szklanki ciecierzycy z puszki
Łyżka sosu sojowego
Sól i pieprz do smaku
Natka pietruszki
Szczypta chili w płatkach

Wykonanie:

Cebulę, marchewkę, pietruszkę, pora i selera obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Podsmażamy w garnku z grubym dnem, na łyżce klarowanego masła, dodając odrobinę soli i płatki chili. Jak cebula się zeszkli, zalewamy całość bulionem. Gotujemy na średnim ogniu do momentu aż warzywa będą zupełnie miękkie. Wtedy miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Dolewamy sok pomidorowy, i sos sojowy. Mieszamy, dodajemy przepłukaną soczewicę i dokładnie odsączoną cieciorkę. Gotujemy przez ok. 20 minut, aż soczewica będzie miękka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podajemy z posiekaną natką pietruszki.


3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie rozgrzewające zupy :)
    Pozdrawiam, zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam Cię w akcji ciecierzycowej

    Pozdrawiam
    Laura

    OdpowiedzUsuń
  3. oj zjadłabym miseczkę takiej zupki:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...