Czerwona soczewica od czasu do
czasu gości w koperkowej kuchni. Robimy z niej pasztet, farsz do pierogów,
podajemy do obiadu, lub, jak w tym przypadku, dodajemy do zupy. Ciecierzyca to zupełnie inna bajka. Cieciorkę wprost uwielbiam i dodaję ją do czego tylko mogę :) A chyba najbardziej lubię pastę z ciecierzycy. A wracając do mojej dzisiejszej zupy, to taka zupa z soczewicy i cieciorki świetnie
rozgrzewa po śniegowych szaleństwach i daje masę energii na kolejne zimowe
zabawy. Pyszna, wegetariańska Zupa z soczewicy, cieciorki i pomidorów.
Składniki:
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
Kawałek pora (mniej więcej ¼)
Kawałek selera (mniej więcej ¼)
Łyżka klarowanego masła
1l bulionu warzywnego
750ml soku pomidorowego
250g czerwonej soczewicy
2/3 szklanki ciecierzycy z puszki
Łyżka sosu sojowego
Sól i pieprz do smaku
Natka pietruszki
Szczypta chili w płatkach
Szczypta chili w płatkach
Wykonanie:
Cebulę, marchewkę, pietruszkę,
pora i selera obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Podsmażamy w garnku z grubym
dnem, na łyżce klarowanego masła, dodając odrobinę soli i płatki chili. Jak cebula się zeszkli, zalewamy całość bulionem.
Gotujemy na średnim ogniu do momentu aż warzywa będą zupełnie miękkie. Wtedy
miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. Dolewamy sok pomidorowy, i sos
sojowy. Mieszamy, dodajemy przepłukaną soczewicę i dokładnie odsączoną
cieciorkę. Gotujemy przez ok. 20 minut, aż soczewica będzie miękka. Doprawiamy
do smaku solą i pieprzem, podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Uwielbiam takie rozgrzewające zupy :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, zapraszam do mnie
Witam Cię w akcji ciecierzycowej
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Laura
oj zjadłabym miseczkę takiej zupki:)
OdpowiedzUsuń