Koperkowa rodzina lubi kurczaki,
szczególnie te nadziane czymś fajnym :) Pomysł na farsz do kurczaka (czy innego
mięsa) zazwyczaj wymyślam po przeglądzie
kuchennych szafek i lodówki. Tak było i tym razem. Lubimy połączenie mięsa w
owocami, dlatego żurawina i gruszka zostały wybrane w pierwszej kolejności do
tego pomarańcza, orzechy laskowe i wypełniacz w postaci bułki tartej. Kurczak faszerowany
żurawiną z gruszkami wyszedł pyszny i soczysty i doskonale smakował podany z
michą zielonej sałaty.
Składniki:
Kurczak (ok. 1,5 kg )
1 średniej wielkości gruszka
100g suszonej żurawiny
1 pomarańcza
1 jajko
100g bułki tartej
50g mielonych orzechów laskowych
Sól
Pieprz
Zioła prowansalskie
Słodka papryka w proszku
1 ząbek czosnku
Wykonanie:
Z kurczaka po dokładnym umyciu
odcinamy nadmiar tłuszczu.
Gruszkę po obraniu i usunięciu
gniazda nasiennego, kroimy w kostkę.
Z wyszorowanej pomarańczy ścieramy
skórkę na tarce i wyciskamy sok.
W misce mieszamy pokrojoną gruszkę
z żurawiną (możemy ją wcześniej namoczyć w gorącej wodzie), sokiem i skórką
pomarańczową, roztrzepanym jajkiem, bułką tartą i mielonymi orzechami.
Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Tak przyrządzonym nadzieniem
wypełniamy osuszonego kurczaka.
Mieszamy łyżkę słodkiej papryki z
solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Tak przygotowaną mieszanką bardzo dokładnie nacieramy kurczaka.
Następnie umieszczamy go w
naczyniu żaroodpornym, wlewamy ¼ szklanki wody i wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni.
Pieczemy przez 1,5 godziny.
nie przepadam za mięsem z owocami, ale zainteresowało mnie połączenie gruszka - kurczak... ciekawe, choć nie dla mnie.
OdpowiedzUsuń