Kiedyś przyszli do nas znajomi i
ugotowali nam przepyszną tajską zupę z krewetkami. Zupa posmakowała nam tak
bardzo, że na dobre zadomowiła się w koperkowej kuchni. Zrobiłam ją już tyle
razy, że udało mi się znaleźć najlepszą dla nas kombinację składników. Uwielbiamy
krewetki, niestety nie możemy kupić u nas świeżych, ale znaleźliśmy duże,
mrożone krewetki królewskie w pancerzykach- są przepyszne i można z nich
wyczarować wiele pysznych dań, jak np. Ostra zupa z krewetkami.
Składniki:
200g ryżu
2 szalotki
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1,5l bulionu warzywnego
2 łyżki sosu rybnego
2 gałązki trawy cytrynowej
3 suszone liście kafiru
Szczypta chili w płatkach
1 puszka pomidorów krojonych bez
skórki
½ puszki mleka kokosowego
30 krewetek królewskich
1 łyżeczka słodkiej papryki w
proszku
Sól i chili w proszku do smaku
3 łyżki posiekanej kolendry (można
zastąpić natką pietruszki)
Wykonanie:
Szalotki i czosnek po obraniu i
umyciu drobno siekamy. Z trawy cytrynowej odcinamy zdrewniałe elementy i
pozostałe części lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Z krewetek usuwamy
pancerzyki (zostawiając ogonki), usuwamy też układ pokarmowy (ta czarna
„nitka”) i odrobinę nacinamy wzdłuż od zewnętrznej strony (dzięki temu ładnie
się „rozwiną” podczas gotowania).
Ryż gotujemy na sypko.
W międzyczasie w garnku z grubym
dnem podgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, czosnek, odrobinę soli i płatki chili.
Jak cebula się zeszkli to dolewamy bulion i sos rybny, dorzucamy liście kafiru
i trawę cytrynową. Czekamy aż bulion się zagotuje i dodajemy pomidory, mleko
kokosowe i słodką paprykę w proszku. Mieszamy i do gotującego się wywaru
wrzucamy krewetki. Gotujemy dosłownie parę minut (aż krewetki będą gotowe) i
doprawiamy do smaku solą i chili w proszku. Na samy końcu dodajemy posiekaną
kolendrę.
Do talerzy przekładamy ugotowany ryż
i zalewamy gorącą zupą z krewetkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz