Jedni mówią na nie pączki
hiszpańskie, inni wiedeńskie, a ja znam je pod nazwą gniazdka.
Smażone pączki zrobione z ciasta
ptysiowego. Delikatne w smaku, niezwykle puszyste i idealne na Tłusty Czwartek.
Skorzystałam z przepisu Doroty i Gniazdka wyszły przepyszne.
Składniki:
200g mąki pszennej
1 szklanka wody
100g masła
4 jajka
Szczypta soli
Łyżka spirytusu
Olej do smażenia
Cukier puder i sok z cytryny na
lukier
Wykonanie:
Do rondelka wlewamy wodę i
dodajemy masło i sól. Jak masło się roztopi i całość zacznie się gotować
zmniejszamy ogień i dodajemy przesianą mąkę. Energicznie mieszamy (np.
drewnianą łyżką) do momentu aż z ciasta zrobi się lśniąca kula. Zdejmujemy
wtedy rondelek z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
Masę miksujemy na wolnych obrotach
miksera (grubszą końcówką) i wbijamy po jednym jajku (kolejne jajko dodajemy
dopiero po tym jak poprzednie jest już dobrze wymieszane z ciastem). Na sam
koniec dodajemy spirytus.
Przygotowujemy sobie duży arkusz
papieru do pieczenia i rysujemy na nim kwadraty o boku ok. 10 cm (z przepisu wyszły mi
24 gniazdka, więc tyle kwadratów narysowałam).
Jednolite ciasto przekładamy do
rękawa cukierniczego z założoną dużą końcówką w kształcie gwiazdy.
Na każdym kwadracie wyciskamy z
rękawa kółko z ciasta (jak na zdjęciu). Następnie papier tniemy na kwadraty.
W garnku podgrzewamy olej i
wrzucamy gniazdka (papierem do góry) po 3 max 4 jednocześnie, żeby olej ciągle
pozostał gorący. Papier powinien prawie od razu łatwo odejść, wtedy go
wyjmujemy (ja używam do tego chińskich pałeczek). Czekamy aż gniazdka się
zarumienią, wtedy obracamy je szpatułką, a jak są już złote z obu stron to
wyjmujemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć nadmiar
tłuszczu.
Do miseczki wsypujemy cukier puder
i dolewamy niewielką ilość soku z cytryny (mniej więcej 1 i pół łyżki soku na
100g cukru pudru) mieszamy i tak zrobionym lukrem smarujemy ostudzone gniazdka
(najwygodniej jest to zrobić silikonowym pędzelkiem.
wyglądają przepysznie!!!!
OdpowiedzUsuń