Jedna z moich absolutnie
ulubionych zup. Pamiętam jak pierwszy raz zobaczyłam ją na blogu Ewy. Popatrzyłam
na składniki- boczek, kukurydza, ziemniaki, cebula, bulion, mleko (!) i pomyślałam,
że nie, że co jak co, ale to nie może się udać… Akurat miałam w domu wszystkie
składniki, stwierdziłam, że jeszcze żaden przepis Ewy mnie nie zawiódł i postanowiłam
zaryzykować. To połączenie smaków okazało się strzałem w dziesiątkę! Zupa jest
przepyszna, lubię ją ja, lubi ją Koperkowy Mąż i lubi ją Mała I. Wszystkim
smakuje więc od czasu do czasu gości w koperkowej kuchni lekko odmieniony
Chowder z boczkiem i kukurydzą.
Składniki:
100g chudego, surowego boczku
2 cebule
½ kg ziemniaków
1 szklanka ziaren kukurydzy (może
być mrożona, ewentualnie z puszki)
½ l bulionu
½ l mleka
Sól, pieprz do smaku
Pęczek natki pietruszki
Wykonanie:
Pokrojony w kostkę boczek
podsmażamy w garnku z grubym dnem. Gdy boczek zarumieni się przekładamy go na
talerzyk, a do garnka wrzucamy obraną, umytą i pokrojoną w kostkę cebulę. Doprawiamy
niewielką ilością soli i smażymy, ciągle mieszając do momentu aż cebula się
zeszkli. Wtedy dosypujemy obrane, umyte i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki.
Całość mieszamy i smażymy przez jakieś 3 minuty na średnim ogniu. Dodajemy kukurydze,
dolewamy bulion, mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut.
Mniej więcej połowę warzyw z zupy
(z odrobiną zupy) przekładamy do kielicha blendera i miksujemy na gładką masę. Zmiksowaną
zupę powrotem przekładamy do garnka, dolewamy mleko, dodajemy odłożony
wcześniej boczek, mieszamy i całość gotujemy jeszcze przez 5 minut od
zagotowania. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a przed podaniem posypujemy
jeszcze posiekaną natką pietruszki.
Witam,
OdpowiedzUsuńzapraszam do wspólnej zabawy. Blog Twój został nominowany w zabawie Liebster Blog. Zapraszam po więcej szczegółów do siebie http://smacznyswiatewy.blogspot.com/2014/03/nominacja-do-liebster-blog-award.html
Pozdrawiam