Podobno „Środa to mała sobota!” To
hasło ma pokazać, że nawet w środku tygodnia, kiedy zazwyczaj mamy mniej czasu
niż w weekend, można zjeść ciekawe i zdrowe śniadanie.
Ważne, żeby użyć świeżych,
zdrowych składników i połączyć je robiąc pyszne i mało skomplikowane śniadanie.
Takie właśnie są Jajka zapiekane w toście, do których idealnie pasuje szklanka
soku pomarańczowego.
Składniki na jedną porcję:
1 kromka pełnoziarnistego chleba
tostowego
Odrobina masła
1 łyżeczka tartego żółtego sera
½ plasterka dobrej szynki
1 jajko
Sól i pieprz
Szczypiorek
Pomidorki koktajlowe
1 szklanka 100% soku
pomarańczowego z miąższem Tymbark
Wykonanie:
Kromkę chleba tostowego smarujemy
masłem i masłem do dołu wkładamy do zagłębienia w formie do pieczenia muffinek.
W ten sposób powstanie taka chlebowa babeczka (chleb musi być świeży, bo wtedy
jest najbardziej „elastyczny”), a dzięki warstwie masła bez problemy wyjmiemy ją
po upieczeniu. W tak przygotowanej miseczce układamy szynkę pokrojoną na
paseczki, na dno wsypujemy żółty ser i wbijamy jajko. Posypujemy odrobiną soli
i pieprzu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 200 stopni (grzanie
góra i dół). Pieczemy do momentu aż białko będzie ścięte z wierzchu (u mnie
wystarczyło 7 minut).
Wyjmujemy z piekarnika, przekładamy
miseczkę chlebową z jajkiem na talerz, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i
podajemy z pokrojonymi na ćwiartki pomidorkami koktajlowymi i szklanką soku
pomarańczowego.
Bardzo przyjemne śniadanko ;)
OdpowiedzUsuń