Pieczeń po bawarsku podałam z
pszennymi, drożdżowymi bułeczkami ugotowanymi na parze- są idealne do zbierania
pysznego sosu.
Składniki:
1 i ½ kg szynki wieprzowej ze
skórą
4 marchewki
2 pietruszki
2 białe cebule
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki płynnego miodu
Łyżka goździków
330ml jasnego piwa
Marynata:
3 łyżki musztardy francuskiej Roleski
Łyżeczka soli
Łyżeczka pieprzu
Ząbek czosnku
3 ziarenka ziela angielskiego
3 listki laurowe
2 łyżeczki mielonego kminku
Wykonanie:
Zaczynamy od zrobienia marynaty.
Musztardę mieszamy z solą, pieprzem, kminkiem i czosnkiem przeciśniętym przez
praskę. Dodajemy ziele angielskie i listki laurowe i bardzo dokładnie nacieramy
mięso. Szynkę zostawiamy w marynacie na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy
piwo. Wkładamy szynkę, skórą do dołu, i pieczemy w 180 st opniach przez godzinę.
W tym czasie obieramy marchewkę,
pietruszkę i obie cebule, myjemy i kroimy w grube talarki. Czosnek zostawiamy w
łupince.
Po godzinie pieczenia wyjmujemy
naczynie z piekarnika. Szynkę odwracamy skórą do góry. Nacinamy ostrym nożem w
kratkę, dokładnie smarujemy miodem. I w nacięcia wtykamy goździki. Do naczynia,
obok szynki, wrzucamy przygotowane warzywa i ząbki czosnku.
Pieczemy w 180 stopniach przez
kolejną godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz