Składniki:
2 duże pomarańcze
½ kg cukru żelującego 3:1
Łyżka goździków
Wykonanie:
Nektarynki obieramy ze skórki i usuwamy z nich pestki.
Miąższ kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z grubym dnem. Z dokładnie
wyszorowanych pomarańczy ścieramy skórkę, którą dodajemy do nektarynek w
garnku. Dorzucamy też miąższ pomarańczy (bez białych błonek!) i goździki.
Mieszamy i całość zasypujemy cukrem żelującym. Odstawiamy na 2-3 godziny aż
owoce puszczą sok. Wtedy zaczynamy podgrzewać garnek. Doprowadzamy do wrzenia i
gotujemy 3 minuty. Gorącym dżemem wypełniamy wyparzone słoiczki, zakręcamy
czystymi nakrętkami i stawiamy do góry dnem do momentu ostygnięcia. Staramy się
tak nakładać dżem, żeby w każdym słoiczku znalazł się jeden goździk.
Musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńLubię takie domowe przetwory. Robiłam również z nektarynek. Z dodatkiem pomarańczy musi być pyszny, lekko gorzkawy, ale ze słodkością nektarynek. :) Pycha!
OdpowiedzUsuńpodoba mi się, kolor również:)
OdpowiedzUsuńmus z extra dużymi kawałkami owoców, pychota!!!!:)
OdpowiedzUsuń