Składniki:
Podwójna pierś z kurczaka
5 łodyg trawy cytrynowej
Łyżka oleju sezamowego
2 łyżki oleju rzepakowego
Cebula
Marchewka
Zielona papryka
50g posiekanych, prażonych orzeszków ziemnych
Łyżka sosu rybnego
2 łyżki sosu sojowego
Spora szczypta brązowego cukru
Pęczek szczypiorku
Wykonanie:
Kurczaka kroimy w paski. Trawę cytrynową obieramy z twardej,
zewnętrznej części, odcinamy oba końce, a biało- fioletowy środek kroimy w
cieniuteńkie. Kurczaka mieszamy z trawą i olejem sezamowym. Przykrywamy i
odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy zamarynowane
mięso, dorzucamy cebulę pokrojoną w pióra i marchewkę pokrojoną w słupki.
Smażymy ciągle mieszając przez 3 minuty i dodajemy paprykę pokrojoną w
paseczki. Dodajemy orzechy sos rybny i sos sojowy i całość smażmy, mieszając od
czasu do czasu, przez jakieś 10 minut. Doprawiamy cukrem i ewentualnie odrobiną
soli i pieprzu.
Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko i posypujemy posiekanym
szczypiorkiem.
Pyszne! i jak ładnie podane ;)
OdpowiedzUsuń/dziękuję za udział w akcji i zachęcam do dodawania kolejnych ;))
bardzo apetyczny, wszystko to co lubie.
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie dania:) pychota
OdpowiedzUsuń