wtorek, 28 sierpnia 2012

Dżem z cukinii

Przetworowe szaleństwo w koperkowej kuchni trwa. Słoiczki wypełniają cię coraz to nowymi pysznościami. Tym razem padło na cukinię. Teściowa dostarcza mi ją w ilościach hurtowych, a Mała „I” wręcz uwielbia. Cukinię zjadamy w najróżniejszych postaciach, część postanowiłam zamknąć w słoiczkach, żeby móc się nią cieszyć w środku zimy. Cukinia na słodko brzmi groźnie? Wcale nie! W internecie znalazłam masę przepisów na najdziwniejsze cukiniowe dżemy, ale w końcu nie wzorowałam się na żadnym konkretnym, tylko zrobiłam moją wersję. Wyszedł przepyszny Dżem z cukinii. Kilka słoiczków już zostało opróżnionych :-)



Składniki:
2 kg cukinii
Ok. 300g cukru
Łyżka soku z cytryny
Opakowanie galaretki pomarańczowej (takie na ½ l wody)
Ok. 30g żelfiksu 2:1

Wykonanie:
Cukinię myjemy, obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w dość drobną kostkę. Ważymy i na każde pół kg cukinii dajemy 100g cukru. Z 2 kg cukinii powinno wyjść mniej więcej 1,5kg miąższu.
Do cukinii wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin, aż cukinia puści sok.
Garnek z cukinią stawiamy na palniku i zaczynamy podgrzewać mieszając od czasu do czasu. Jak się zagotuje, to gotujemy przez 15 minut, pamiętając o mieszaniu. Studzimy i miksujemy za pomocą blendera na gładki mus. Dodajemy żelfix (10g na każde pół kilograma cukinii), mieszając doprowadzamy do wrzenia, wtedy wsypujemy galaretkę pomarańczową i po dokładnym wymieszaniu, gorącym dżemem wypełniamy wyparzone słoiczki. Zakręcamy czystymi i suchymi nakrętkami, stawiamy do góry dnem, a jak ostygną to odwracamy i sprawdzamy, czy wszystkie dobrze się zamknęły.


7 komentarzy:

  1. Mm, muszę zrobić :) Cukinii mam co nie miara, a jeszcze nigdy nie próbowałam takiego dżemu.

    OdpowiedzUsuń
  2. smakowicie wygląda ten dżemik, chętnie bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy pomysł, jeszcze nie jadłam takiego dżemu

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo mnie ten dźem intryguje, ale moi TRADYCJONALIŚCI nie są zbyt przekonani xd

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie cudne te wzory :)
    Nominowałam Cię! :)
    http://smakolykialergika.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award.html

    OdpowiedzUsuń
  6. zrobiłam i jest bardzo smaczny,nikt nie jest wstanie zgadnąć.że to cukinia.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za przepis - dżemy są pyszne:) robiłam z galaretką cytrynową i agrestową - niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...