Składniki:
Ok. 300g cukru
Łyżka soku z cytryny
Opakowanie galaretki pomarańczowej
(takie na ½ l wody)
Ok. 30g żelfiksu 2:1
Wykonanie:
Cukinię myjemy, obieramy,
pozbawiamy pestek i kroimy w dość drobną kostkę. Ważymy i na każde pół kg
cukinii dajemy 100g cukru. Z 2
kg cukinii powinno wyjść mniej więcej 1,5kg miąższu.
Do cukinii wsypujemy cukier,
dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin, aż cukinia puści
sok.
Garnek z cukinią stawiamy na
palniku i zaczynamy podgrzewać mieszając od czasu do czasu. Jak się zagotuje,
to gotujemy przez 15 minut, pamiętając o mieszaniu. Studzimy i miksujemy za
pomocą blendera na gładki mus. Dodajemy żelfix (10g na każde pół kilograma
cukinii), mieszając doprowadzamy do wrzenia, wtedy wsypujemy galaretkę
pomarańczową i po dokładnym wymieszaniu, gorącym dżemem wypełniamy wyparzone
słoiczki. Zakręcamy czystymi i suchymi nakrętkami, stawiamy do góry dnem, a jak
ostygną to odwracamy i sprawdzamy, czy wszystkie dobrze się zamknęły.
Mm, muszę zrobić :) Cukinii mam co nie miara, a jeszcze nigdy nie próbowałam takiego dżemu.
OdpowiedzUsuńsmakowicie wygląda ten dżemik, chętnie bym spróbowała
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł, jeszcze nie jadłam takiego dżemu
OdpowiedzUsuńbardzo mnie ten dźem intryguje, ale moi TRADYCJONALIŚCI nie są zbyt przekonani xd
OdpowiedzUsuńJakie cudne te wzory :)
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię! :)
http://smakolykialergika.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award.html
zrobiłam i jest bardzo smaczny,nikt nie jest wstanie zgadnąć.że to cukinia.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis - dżemy są pyszne:) robiłam z galaretką cytrynową i agrestową - niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuń