wtorek, 14 sierpnia 2012

Dżem malinowy

Przepis na idealne maliny na zimę mam od cioci Zosi- specjalistki od słodkich dżemików zamkniętych w maleńkich, uroczych słoiczkach. Ciocia daje 1 kg cukru na 1 kg malin. Takie malinki są idealne jako dodatek do gorącej herbatki w grypowym sezonie. Ja chciałam, żeby moje tegoroczne malinki były mniej płynne, a bardziej galaretkowate, dlatego część zwykłego cukru zastąpiłam cukrem żelującym. Wyszło dokładnie tak jak chciałam. Z 4 kg malin wyszło duuużo dżemu- 27 mniejszych i większych słoiczków, trochę się napracowałam, ale myślę, że było warto. Cała rodzina doceni niezwykle aromatyczny Dżem malinowy, w chłodne, zimowe wieczory, popijając słodką herbatkę.



Składniki:
4kg malin
3 kg cukru
½ kg cukru żelującego 3:1

Wykonanie:
Przebrane maliny wrzucamy do garnka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny, żeby puściły sok. Następnie garnek stawiamy na palniku i zaczynamy podgrzewać, mieszając od czasu do czasu. Jak zaczną się gotować, to gotujemy przez 3 minuty, wyłączamy gaz i zostawiamy do ostygnięcia. Najlepiej jest je zostawić na noc. Następnego dnia dodajemy do garnka cukier żelujący, mieszamy dokładnie, ponownie zagotowujemy, gotujemy przez 3 minuty, pamiętając o mieszaniu. Zbieramy też tworzącą się, podczas gotowania, piankę.
Gorące maliny przekładamy do wyparzonych słoiczków, dokładnie zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Jak ostygną, to odwracamy i sprawdzamy, czy wszystkie słoiczki dobrze się zamknęły. 


W malinowym raju

6 komentarzy:

  1. Widzę, że masz bzika na punkcie słoiczkowania jak ja :) :) :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to dopiero musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj dawno mnie nie było u Ciebie a tu takie pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  4. fantastyczne przetwory:) juz czuję ten zapach po otworzeniu słoika!

    OdpowiedzUsuń
  5. moj ulubiony, podeślesz jeden?:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...