Składniki:
4kg malin
½ kg cukru żelującego 3:1
Wykonanie:
Przebrane maliny wrzucamy do
garnka i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny, żeby puściły
sok. Następnie garnek stawiamy na palniku i zaczynamy podgrzewać, mieszając od
czasu do czasu. Jak zaczną się gotować, to gotujemy przez 3 minuty, wyłączamy
gaz i zostawiamy do ostygnięcia. Najlepiej jest je zostawić na noc. Następnego
dnia dodajemy do garnka cukier żelujący, mieszamy dokładnie, ponownie
zagotowujemy, gotujemy przez 3 minuty, pamiętając o mieszaniu. Zbieramy też
tworzącą się, podczas gotowania, piankę.
Gorące maliny przekładamy do
wyparzonych słoiczków, dokładnie zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Jak
ostygną, to odwracamy i sprawdzamy, czy wszystkie słoiczki dobrze się zamknęły.
Widzę, że masz bzika na punkcie słoiczkowania jak ja :) :) :)
OdpowiedzUsuńto dopiero musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńOj dawno mnie nie było u Ciebie a tu takie pyszności:)
OdpowiedzUsuńfantastyczne przetwory:) juz czuję ten zapach po otworzeniu słoika!
OdpowiedzUsuńmoj ulubiony, podeślesz jeden?:)
OdpowiedzUsuńA bardzo proszę :)
Usuń