Wracając do dzisiejszego dania- Cukinia faszerowana kaszą jaglaną.
Składniki:
2 cukinie
½ szklanki kaszy jaglanej
Szklanka wody
4 gałązki młodego selera naciowego
Cebula
Pomidor
Oliwa
Sól
Pieprz
50g mozzarelli
Wykonanie:
Wypłukaną kaszę jaglaną wrzucamy do garnka z gotującą się
osoloną wodą. Gotujemy na małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie całą wodę.
W międzyczasie na patelni z odrobiną oliwy podsmażamy cebulę
pokrojoną w drobną kostkę. Jak cebula się zeszkli dodajemy drobno posiekane
gałązki selera (razem z listkami), smażymy 2 minuty i dorzucamy obranego,
pokrojonego z kostkę pomidora. Mieszamy, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu i
zostawiamy do ostygnięcia.
Kaszę jaglaną mieszamy z warzywami z patelni, dodajemy
drobno pokrojony (lub tarty) ser, całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i
pieprzem.
Cukinie po umyciu obieramy w paski. Przekrajamy w poprzek na
pół i łyżką wyciągamy pestki i gąbczasty miąższ. Tak wydrążone cukinie
faszerujemy kaszą z warzywami. Układamy w blaszce posmarowanej odrobiną oliwy,
skrapiamy z wierzchu oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i
pieczemy przez pół godziny.
Przed podaniem kroimy na plastry.
Ciekawy pomysł podania :)
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie! pieknie podana
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie. Na pewno spróbuję!!!!
OdpowiedzUsuń