Składniki:
300g rabarbaru
160g mąki pszennej
70g mielonych migdałów
Łyżeczka proszku do pieczenia
80g masła lub margaryny
150g cukru
2 łyżki + 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
2 nieduże jajka
100g gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki likieru pomarańczowego
80g płatków migdałowych
Wykonanie:
Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki.
Miękkie masło pokrojone w kostkę wrzucamy do miski, dodajemy
zwykły cukier i 2 łyżki cukru waniliowego i jedno jajko i całość miksujemy na
puszystą masę. Dodajemy drugie jajko i likier pomarańczowy i miksujemy.
Dosypujemy 60g mielonych migdałów, proszek do pieczenia, mąkę. Dodajemy też
jogurt i całość miksujemy do połączenia składników.
Ciasto przenosimy do blaszki wysmarowanej tłuszczem. Wierzch
posypujemy 10g mielonych migdałów. Układamy rabarbar, który delikatnie wciskamy
w ciasto. Posypujemy 2 łyżeczkami cukru waniliowego z prawdziwą wanilią i
płatkami migdałowymi.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40
minut.
Koperkowa Ewo! :) Ciesze sie, ze i Tobie przepis przypadl do gustu! Nie sadzilam ze przepis polubi az tyle osob :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
A ja nigdy nie robiłam ciasta z rabarbaru ;) Trzeba będzie kiedyś spróbować.
OdpowiedzUsuńdobrze, że się nie wyłamałaś i pozostałaś najwierniejsza oryginałowi, bo ciasto z rabarbarem, to ciasto idealne!
OdpowiedzUsuń