poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Kanapeczki z kurczakiem

Szybka przekąska z ciasta francuskiego. Niewielkie kanapeczki „na raz”. Nieskończenie wiele możliwych kombinacji smakowych! Tym razem zrobiłam z kurczakiem, oliwkami i cebulą. Kanapeczki z kurczakiem można podać jako imprezową przekąskę, albo zapakować do kosza piknikowego i zabrać na majówkę.

Składniki:
300g ciasta francuskiego
Pierś z kurczaka
Czerwona cebula
50g czarnych oliwek
Zioła prowansalskie
3 łyżeczki przyprawy do kurczaka
3 łyżki oleju

Wykonanie:
Pierś z kurczaka kroimy w niewielką kostkę, mieszamy z olejem i przyprawą do kurczaka. Odstawiamy na pół godziny, a następni podsmażamy, aż mięso zarumieni się z każdej strony.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a oliwki w plasterki.
Ciasto francuskie kroimy na nieduże kwadraty, takiej wielkości, żeby nadawały się do zjedzenia „na raz”. Kwadraciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i na każdym z nich kładziemy po kawałku kurczaka, troszkę cebuli i plasterek oliwki. Posypujemy ziołami prowansalskimi i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. 


Smakołyki na pikniki

5 komentarzy:

  1. fajne:) z takimi kanapeczkami to jest tak, ze je uwielbiam jesc ale nie cierpie przygotowywac....

    OdpowiedzUsuń
  2. a jak je zapakujesz na Majówkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pakuję je do płaskiego, plastikowego pojemnika, a pojemnik do kosza piknikowego :)

      Usuń
  3. Tylko zajadać, są urocze.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...