Składniki:
300g ciasta francuskiego
Pierś z kurczaka
Czerwona cebula
50g czarnych oliwek
Zioła prowansalskie
3 łyżeczki przyprawy do kurczaka
3 łyżki oleju
Wykonanie:
Pierś z kurczaka kroimy w niewielką kostkę, mieszamy z
olejem i przyprawą do kurczaka. Odstawiamy na pół godziny, a następni
podsmażamy, aż mięso zarumieni się z każdej strony.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a oliwki w plasterki.
Ciasto francuskie kroimy na nieduże kwadraty, takiej
wielkości, żeby nadawały się do zjedzenia „na raz”. Kwadraciki układamy na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i na każdym z nich kładziemy po kawałku
kurczaka, troszkę cebuli i plasterek oliwki. Posypujemy ziołami prowansalskimi
i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.
bardzo przyjemne kanapeczki.
OdpowiedzUsuńfajne:) z takimi kanapeczkami to jest tak, ze je uwielbiam jesc ale nie cierpie przygotowywac....
OdpowiedzUsuńa jak je zapakujesz na Majówkę?
OdpowiedzUsuńPakuję je do płaskiego, plastikowego pojemnika, a pojemnik do kosza piknikowego :)
UsuńTylko zajadać, są urocze.
OdpowiedzUsuń