wtorek, 3 kwietnia 2012

Zebra

Chyba każdy pamięta takie ciasto z dzieciństwa. Zebra gościła na stołach i wzbudzała zachwyt domowników. Proste wilgotne ciacho, bez kremów i innych dodatków. Właściwie nie potrzebuje żadnych ozdób, gotową zebrę można posypać cukrem pudrem lub pokryć czekoladową polewą, ale ja osobiście rzadko to robię. Dziś w koperkowej kuchni ciasto Zebra w wersji waniliowej, a swoją drogą, zachęcam do samodzielnego robienia cukru i ekstraktu waniliowego.

Składniki:
5 jajek
Szklanka cukru
2 łyżki cukru waniliowego
2 i ½ szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2/3 szklanki oleju
Szklanka wrzątku
Łyżka ekstraktu waniliowego
2 łyżki mąki
2 łyżki gorzkiego kakao

Wykonanie:
Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier z cukrem waniliowym i ubijamy mikserem przez 5 minut. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy olej, wodę i ekstrakt waniliowy i całość dokładnie mieszamy. Dzielimy na dwie równe części i do jednej dodajemy kakao, a do drugiej mąkę.
Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Na sam środek wlewamy 3 łyżki białej masy, potem 3 łyżki ciemnej i tak na przemian, aż skończy nam się ciasto. Im mniejsze porcje ciasta będziemy wlewać, tym cieńsze paski będzie miała zebra. Można z tym dowolnie eksperymentować, ja dodaję po 3 łyżki.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut- do suchego patyczka.


9 komentarzy:

  1. mm. co za pyszności! bardzo lubię takie ciasta jeszcze jak są świeże - od razu po upieczeniu (chociaż wiem - to niezdrowe :D)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja pamiętam, że jako dziecko zrobiłam pięknego zebrzastego zakalca:)

    OdpowiedzUsuń
  3. całe wieki jej nie jadłam!
    ach, ależ mi narobiłaś smaku. dziękuję za przypomnienie!

    OdpowiedzUsuń
  4. 'Pojawiam się i znikam' to kawałek humoru ;) A zebra wyszła przepiekna :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super wygląda. Na sam widok chciało by się sięgnąć po kawałek... :)pewnie jest pyszna...

    OdpowiedzUsuń
  6. Super wygląda, na sam widok ma się ochotę sięgnąć po kawałek...nigdy nie jadłam, ale na pewno spróbuje...pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. przyznam się, że nie przepadam za tym ciachem, może właśnie dlatego, że kiedyś zawsze u wszystkich było na stole. Twoja zeberka wygląda przepięknie

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...