piątek, 13 kwietnia 2012

Chleb smażony w jajku

Śniadanie na szybko, gdy mamy dość kanapek, albo gdy w domu jest tylko czerstwy chleb, a nie chce nam się iść do sklepu po świeże pieczywo. A, żeby śniadanie było trochę bardziej atrakcyjne, z chleba można powycinać różne kształty, za pomocą foremek do ciasteczek. To co zostanie, kroimy w kostkę, smażymy na suchej patelni i mamy grzanki do kremowej zupy :-) Jakby na to nie patrzeć Chleb smażony w jajku to całkiem dobry pomysł na wykorzystanie resztek pieczywa.

Składniki:
Kilka kromek czerstwego chleba
2 jajka
Sól
Pieprz
2 łyżki mleka
Olej do smażenia

Wykonanie:
Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy mleko i roztrzepujemy za pomocą widelca. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.
Z chleba wycinamy ciekawe kształty.
Chleb maczamy w jajku i smażymy z obu stron, na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy.
Podajemy na ciepło.


3 komentarze:

  1. u mnie podobnie tylko bardziej dla dorosylych:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja to smaruję jeszcze miodem :) pycha! a widziałam nawet wersję na ostro - z przyprawami i pieczarkami

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...