poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Ekstrakt waniliowy

Bardzo lubię smak i aromat wanilii w najróżniejszych deserach. W koperkowej kuchni zawsze jest ekstrakt waniliowy. Można kupić go w sklepie, albo za dużo mniejsze pieniądze zrobić w domu. To naprawdę nie jest skomplikowane, laskę wanilii zalewamy alkoholem i czekamy, a Ekstrakt waniliowy robi się sam.

Składniki:
4 laski wanilii
300ml wódki

Wykonanie:
Laski wanilii nacinamy wzdłuż , ale nie przecinając ich do końca. Wkładamy do ciemnej butelki i zalewamy wódką. Zakręcamy i odstawiamy na co najmniej 4-6 tygodni. Co parę dni możemy lekko wstrząsnąć butelką. Gotowy ekstrakt przelewamy przez sito, lub gazę i trzymamy w ciemnej butelce. Dodajemy do ulubionych deserów zamiast sztucznych aromatów waniliowych, czy raczej wanilinowych :) Możemy go przechowywać nawet kilka lat.


2 komentarze:

  1. Ja na 500 ml wódki daję co najmniej 15 lasek wanilii a zwykle 20 lasek (grubych i mięsistych). Kiedyś zrobiłam z 4 lasek, ale wyszła mi tylko wódka zabarwiona na brązowo. Polecam zwiększenie ilości wanilii i musi odstać co najmniej 8 tygodni - u mnie zwykle zanim zacznę jej używać stoi 10-12 tygodni. I ja się nie przejmuję jak wypadną ziarna. W rezultacie zawsze otrzymuję tak ciemny ekstrakt, że prawie czarny.
    Może kiedyś będziesz chciała skorzystać z moich sugestii :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za poradę :) Ty na 500ml dajesz 15, a ja na 300ml 4 laski. Mój ekstrakt napewno nie wychodzi tak mocny jak Twój, ale też nie jest tylko zabarwioną wódką :) Ma intensywny waniliowy aromat, jak dla mnie wystarczający. Pozdrawiam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...