Ser mascarpone, kakao,
migdały. Czekoladowe ciasto z kremowym nadzieniem i migdałowym posmakiem. Mielone
migdały, likier migdałowy, kakao i kremowy ser. Wiele można powiedzieć o tym
cieście, ale co by nie mówić- najsmaczniejsze jest z filiżanką pysznej kawy. Bo
tylko kawy brakuje do przepysznego Czekoladowo-migdałowego ciasta z mascarpone.
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
100g mielonych migdałów
½ szklanki cukru
3 łyżki gorzkiego kakao
½ szklanki mleka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Szczypta soli
150g jogurtu naturalnego
¼ szklanka oleju
3 łyżki likieru migdałowego
2 żółtka jajka
Nadzienie:
250g serka mascarpone
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 białka jajka
2 łyżki likieru migdałowego
Szczypta soli
Wykonanie:
Zaczynamy od zrobienia kremowego
nadzienia z serka mascarpone. Ser przekładamy do dużej miski, dodajemy cukier,
mąkę i likier i całość ubijamy mikserem na gładką masę. W oddzielnym naczyniu ubijamy
pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Sztywną pianę przenosimy do miski z
serem i całość mieszamy łyżką. Gotową masę wkładamy do lodówki na czas robienia
ciasta.
Przesianą mąkę mieszamy z
mielonymi migdałami, kakao, cukrem, solą i sodą. Dodajemy żółtka, olej, mleko i
likier i całość miksujemy na gładką masę. Jeżeli ciasto jest za bardzo gęste
możemy dolać jeszcze odrobinę mleka, a jeżeli jest zbyt lejące, to dosypujemy
troszkę mąki.
Blachę do ciasta (moja blaszka
była prostokątna o wymiarach ok. 25cm x 30cm) smarujemy masłem i posypujemy
mielonymi migdałami.
Do tak przygotowanej blaszki
przekładamy mniej więcej 2/3 ciasta, potem kładziemy schłodzone nadzienie z
serka i przykrywamy resztą ciasta.
Blachę wkładamy do piekarnika
nagrzanego wcześniej do 200 stopni. Od razu zmniejszamy temperaturę do 180
stopni i pieczemy przez ok. 35- 45 minut.
Kawałek tego ciasta jest idealnym
uzupełnieniem chwili przyjemności z kawą Jacobs Crema Gold.
Mmm, czysta rozpusta :) Musiało smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuń