Jagnięcina nie gości na naszym
stole zbyt często, a szkoda, bo bardzo ją lubimy. Niestety nie tak prosto jest
u nas kupić jagnięcinę, ale jak już się uda, to robimy coś pysznego. Jak kotleciki
które mieliśmy ostatnio na obiad. Zainspirowałam się tym przepisem i zrobiłam
Kotlety jagnięce z kością.
Składniki:
4 kotlety jagnięce z kością (nasze
ważyły razem ok. ½ kg)
4 łyżki oliwy
Gałązka świeżego rozmarynu
1 łyżeczka suszonej mięty
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła klarowanego
Sól i pieprz
Wykonanie:
Siekamy rozmaryn i obrany czosnek.
Dodajemy miętę, tymianek, dolewamy oliwę i całość mieszamy. Powstałą marynatą
nacieramy jagnięcinę, przykrywamy i odstawiamy na dwie godziny do lodówki.
Na patelni rozpuszczamy masło i
smażymy kotlety po kilka minut z każdej strony (długość smażenia zależy od
grubości kotletów). Usmażone doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Kotlety podałam z pieczonymi
ziemniakami i całą masą surówki z roszponki, ogórka i pomidorków koktajlowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz