czwartek, 22 maja 2014

Kremowa zupa z zielonych szparagów

Sezon na szparagi jest tak krótki, że staramy się wykorzystać go najlepiej jak umiemy. Szparagi pieczone, gotowane, na zimno, na ciepło, w zapiekance, zupie, sałatce. Nieskończona ilość możliwości. Tym razem zrobiłam zupę z zielonych szparagów. Bez żadnych innych warzyw. Tylko szparagi, bulion i śmietana. Wyszła przepyszna Kremowa zupa z zielonych szparagów.




Składniki:
2 pęczki zielonych szparagów
½ l bulionu warzywnego
Kilka łyżek gęstej, kwaśnej śmietany
                            
Wykonanie:
Szparagi myjemy i obieramy. Odcinamy też zdrewniałe końcówki. Odcinamy też kilka główek, których użyjemy do ozdobienia zupy. Resztę szparagów kroimy na małe kawałki i wrzucamy do ganka. Zalewamy bulionem i gotujemy na średnim ogniu do momentu aż szparagi będą miękkie. Zupę miksujemy na gładki krem za pomocą blendera. Zmiksowaną zupę możemy jeszcze przetrzeć przez sitko, żeby była idealnie gładka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W międzyczasie gotujemy główki szparagów w osolonym wrzątku, lub lepiej na parze. Gotujemy dosłownie przez kilka minut. Ugotowane główki przekrajamy wzdłuż na pół.

Zupę nalewamy do talerzy, ozdabiamy kleksem ze śmietany i szparagowymi główkami.

Szparagi

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...