Sezon na szparagi jest tak krótki,
że staramy się wykorzystać go najlepiej jak umiemy. Szparagi pieczone, gotowane,
na zimno, na ciepło, w zapiekance, zupie, sałatce. Nieskończona ilość
możliwości. Tym razem zrobiłam zupę z zielonych szparagów. Bez żadnych innych
warzyw. Tylko szparagi, bulion i śmietana. Wyszła przepyszna Kremowa zupa z
zielonych szparagów.
Składniki:
2 pęczki zielonych szparagów
½ l bulionu warzywnego
Kilka łyżek gęstej, kwaśnej
śmietany
Wykonanie:
Szparagi myjemy i obieramy. Odcinamy
też zdrewniałe końcówki. Odcinamy też kilka główek, których użyjemy do
ozdobienia zupy. Resztę szparagów kroimy na małe kawałki i wrzucamy do ganka. Zalewamy
bulionem i gotujemy na średnim ogniu do momentu aż szparagi będą miękkie. Zupę
miksujemy na gładki krem za pomocą blendera. Zmiksowaną zupę możemy jeszcze
przetrzeć przez sitko, żeby była idealnie gładka. Doprawiamy do smaku solą i
pieprzem. W międzyczasie gotujemy główki szparagów w osolonym wrzątku, lub
lepiej na parze. Gotujemy dosłownie przez kilka minut. Ugotowane główki
przekrajamy wzdłuż na pół.
Zupę nalewamy do talerzy,
ozdabiamy kleksem ze śmietany i szparagowymi główkami.
Piękna kompozycja :)
OdpowiedzUsuń