Pierogi najfajniej jest robić w
dwie osoby. Jedna osoba przygotowuje farsz, a druga ciasto. Jedna osoba wałkuje
i wycina kółka, a druga nakłada farsz i zlepia pierogi. Do gotowania wystarczy
już jedna osoba, ale do zjadania przyda się już cała rodzina.
Moim patentem, wyniesionym z
rodzinnego domu, na to, żeby pierogi nie sklejały się podczas gotowania, jest
wlanie niewielkiej ilości oleju rzepakowego do garnka w którym będą gotowały
się pierogi. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego
jak kupuję olej, to właśnie rzepakowy. A wracając do pierogów, to najbardziej lubię
to, że pasuje do nich prawie dowolny farsz, na słodko, na słono, mięso, ser,
owoce, warzywa, grzyby, kasze, a nawet ryby. Tym razem zrobiłam przepyszne
Pierogi z łososiem i olejem rzepakowym.
Składniki:
Ciasto:
Ok. ½ kg mąki pszennej
1 łyżeczka soli
Ok. 2 szklanek gorącej wody
Farsz:
½ kg filetu z łososia
2 nieduże cebule
½ pęczka koperku
Sól
Pieprz cytrynowy
Olej rzepakowy
Wykonanie:
Z łososia usuwamy skórę i kroimy
rybę w dość drobną kostkę.
Cebule obieramy, myjemy i kroimy w
drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, doprawiamy
solą, i smażymy na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, do momentu aż
cebula się zeszkli. Wtedy dodajemy łososia, doprawiamy pieprzem cytrynowym i
całość smażymy przez ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec
dosypujemy umyty, osuszony i posiekany koperek, mieszamy i ewentualnie
doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Farsz odstawiamy do ostygnięcia i
zabieramy się za robienie ciasta.
Mąkę przesiewamy do miski,
mieszamy z solą i zalewamy wrzącą wodą, mieszamy łyżką, a jak już ostygnie na
tyle, że można włożyć rękę, to zaczynamy wyrabiać ciasto. Jeżeli ciasto za
bardzo się lepi, możemy dosypać jeszcze trochę mąki, a jak jest zbyt gęste, to
dolewamy jeszcze odrobinę wody. Gdy ciasto jest gładkie i jednolite, to
przykrywamy je ściereczką, żeby nie obeschło. Odrywamy kawałek ciasta,
wałkujemy dość cienki placek podsypując niewielką ilością mąki i wycinamy kółka
szklanką.
Na środku każdego koła kładziemy
trochę farszu, składamy na pół i bardzo dokładnie zlepiamy brzegi.
W dużym garnku zagotowujemy wodę,
z solą i niewielką ilością oleju rzepakowego. Pierogi gotujemy partiami przez
kilka minut. Ugotowane pierogi wyciągamy z wody łyżką cedzakową, lub
durszlakiem i rozkładamy na talerzach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz