Imprezowa wersja galaretki z
truskawkami. Tylko dla dorosłych! Zaskoczenie gości gwarantowane. Truskawki z
galaretką w środku idealnie sprawdzają się w ciepłe, wiosenne wieczory. Trzeba
tylko uważać z ilością, bo prawie wcale nie czuć w nich alkoholu.
Truskawki z galaretką.
Składniki:
Galaretka truskawkowa Winiary
(taka na 0,5l wody)
200 ml wody
150 ml wódki
Cukier
Wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml
gorącej wody i zostawiamy do ostygnięcia.
Jak galaretka będzie już chłodna,
dolewamy wódkę i mieszamy.
Truskawki myjemy, usuwamy
szypułki, na następnie usuwamy część miąższu ze środka truskawek, tak, żeby
powstały truskawkowe miseczki. Najwygodniej jest to zrobić niedużym nożykiem z
ostrą końcówką.
Tak przygotowane truskawki
ustawiamy w naczyniach tak, żeby stabilnie stały. Można do tego wykorzystać np. głębokie talerze. Truskawkowe miseczki
wypełniamy galaretką truskawkową z wódką i odstawiamy do lodówki do całkowitego
stężenia.
Tuż przed podaniem wierzch
truskawek z galaretką posypujemy cukrem.
Najlepiej smakują schłodzone.
Można oczywiście zrobić też
bezalkoholową wersję dla gości niepijących alkoholu. Wtedy galaretkę
rozpuszczamy w 350 ml gorącej wody i taką galaretką napełniamy truskawkowe
miseczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz