sobota, 19 kwietnia 2014

Jajka faszerowane na ciepło

Jeden z moich smaków dzieciństwa. Nie gościły na naszym stole często, może właśnie dlatego tak dobrze je wspominam. Pierwszy raz zrobiłam je sama. Zawsze myślałam, że przekrajanie ugotowanych jajek, razem ze skorupkami, jest zbyt trudne, a przygotowanie jajek faszerowanych w skorupkach jest zbyt pracochłonne, ale okazało się, że wcale nie jest tak źle. Jajka faszerowane na ciepło to bardzo fajna przekąska, nie tylko na wielkanocne śniadanie.




Składniki:
5 jajek
3 łyżki masła
Sól i pieprz
3 łyżki posiekanego koperku
Bułka tarta
Masło klarowane do smażenia

Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo.  Ugotowane i ostudzone jajka przekrajamy ostrym nożem wzdłuż na pół. Żeby skorupki nie popękały i nie zniszczyły się, dobrze jest ostukać ciężkim nożem miejsce cięcia.
Ze skorupek, za pomocą łyżeczki wydrążamy jajka, drobno siekamy, dodajemy miękkie masło, koperek, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Tak przygotowanym farszem wypełniamy wydrążone skorupki. Jajka, od strony farszu, panierujemy bułką tartą i smażymy na patelni z roztopionym masłem klarowanym (kładąc jajka farszem do dołu). Smażymy do momentu aż bułka się zarumieni. Podajemy na ciepło. 

Wielkanocne Smaki - edycja IVJajka na Wielkanoc

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...