W wielu domach żurek, lub biały
barszcz są „obowiązkowym daniem wielkanocnym”. Podstawą żurku jest zakwas.
Jeżeli mamy dobry zakwas, to będziemy mieli pyszny żurek- prosta sprawa. Żurek
z białą kiełbasą lub z jajkiem ugotowanym na twardo, a najlepiej i z tym i z
tym i ze sporą ilością suszonego majeranku…
Jeżeli żurek podaję w chlebie, to rezygnuję z dodania ziemniaków do
zupy. A skąd wziąć chlebek do żurku? Ja piekę sama (przepis na miseczki chlebowe), ale można też kupić nieduże chlebki w piekarniki. Żurek w chlebie.
Składniki:
250g wędzonych żeberek
½ kg białej, surowej kiełbasy
¼ selera
1 cebula
4 ziarenka ziela angielskiego
3 listki laurowe
2 marchewki
1 pietruszka
Sól, pieprz
½ l zakwasu do żurku
Suszony majeranek
Jajka
Wykonanie:
Żeberka i kiełbasę wkładamy do
garnka, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie i zalewamy wodą. Dodajemy
obranego selera i obraną cebulę. Zaczynamy gotować. Marchewki i pietruszki
obieramy, myjemy i kroimy w półplasterki. Dorzucamy do garnka z zupą i całość
gotujemy na średnim ogniu przez jakieś 30 minut. Wyjmujemy ugotowaną kiełbasę i
kroimy ją w półplasterki i z powrotem wrzucamy do zupy. Dolewamy zakwas,
mieszamy i gotujemy przez 5 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sporą
ilością majeranku roztartego w dłoniach.
W międzyczasie gotujemy jajka na
twardo.
Zupę nalewamy do miseczek
chlebowych i podajemy z pokrojonym jajkiem.
Mmmm żurek w chlebie nie dość, że świetnie wygląda to jeszcze jest smaczny ;)
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentuje w tym chlebku :-)
OdpowiedzUsuń