sobota, 12 kwietnia 2014

Żurek w chlebie

W wielu domach żurek, lub biały barszcz są „obowiązkowym daniem wielkanocnym”. Podstawą żurku jest zakwas. Jeżeli mamy dobry zakwas, to będziemy mieli pyszny żurek- prosta sprawa. Żurek z białą kiełbasą lub z jajkiem ugotowanym na twardo, a najlepiej i z tym i z tym i ze sporą ilością suszonego majeranku…  Jeżeli żurek podaję w chlebie, to rezygnuję z dodania ziemniaków do zupy. A skąd wziąć chlebek do żurku? Ja piekę sama (przepis na miseczki chlebowe), ale można też kupić nieduże chlebki w piekarniki. Żurek w chlebie.




Składniki:
250g wędzonych żeberek
½ kg białej, surowej kiełbasy
¼ selera
1 cebula
4 ziarenka ziela angielskiego
3 listki laurowe
2 marchewki
1 pietruszka
Sól, pieprz
2 l wody
½ l zakwasu do żurku
Suszony majeranek
Jajka

Wykonanie:
Żeberka i kiełbasę wkładamy do garnka, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie i zalewamy wodą. Dodajemy obranego selera i obraną cebulę. Zaczynamy gotować. Marchewki i pietruszki obieramy, myjemy i kroimy w półplasterki. Dorzucamy do garnka z zupą i całość gotujemy na średnim ogniu przez jakieś 30 minut. Wyjmujemy ugotowaną kiełbasę i kroimy ją w półplasterki i z powrotem wrzucamy do zupy. Dolewamy zakwas, mieszamy i gotujemy przez 5 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sporą ilością majeranku roztartego w dłoniach.
W międzyczasie gotujemy jajka na twardo.

Zupę nalewamy do miseczek chlebowych i podajemy z pokrojonym jajkiem.

Wielkanocne Smaki - edycja IV

2 komentarze:

  1. Mmmm żurek w chlebie nie dość, że świetnie wygląda to jeszcze jest smaczny ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie się prezentuje w tym chlebku :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...